Poslanik Demokratske partije Kosova Hisen Berisha optužio je premijera Albina Kurtija za prodaju i kupovinu glasova u Skupštini Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Berisha je naveo da je Kurti "prošvercovao" dva glasa u parlamentu prilikom glasanja za predsjednika Kosova, a da je povodom toga Evropska komisija u Izvještaju o napretku izrazila ozbiljnu zabrinutost.

"Sazvana je konstitutivna sjednica za glasanje o Vladi, a zatim ona za imenovanje predsjednika. U Izvještaju o napretku je navedeno da vladajuća većina nije imala dovoljno glasova za predsjednika, da je nekoliko sati prije sjednice, obezbjedila glas gospodina Pacollija, tako što ga je prokrijumčarila, pa čak ni to nije bilo dovoljno", rekao je Berisha.

Tako je, kaže, premijer Kurti obezbjedio i drugi glas poslanika tako što je "izvršio krivično djelo direktno u Skupštini".

"Predsjednik i premijer sa pravom traže hapšenje onih koji su počinili krivično djelo kupovine glasova, ali ne i glavnih aktera kupovine glasova u Skupštini. Upravo za ova djela iznude premijer je optužio premijera prethodne vlade, ali je i sam iznudio najmanje glasove dva poslanika", rekao je Berisha i naveo da će to uticati na evropske integracije.

Povodom nedavnih zvaničnih posjeta Kosovu, Berisha kaže da je Kurtija, osim premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, posjetio samo "Soros junior".

"Imali smo samo jednu posjetu Kosovu i to u kabinetu premijera. Bio je zvijezda predsjednika Pokreta Samoopredjeljenje, Soros junior", rekao je Berisha.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online