Uznemirujuće

Glavni i odgovorni urednik lista "Shneta" Bujar Vitia rekao je da je na Kosovu u posljednja dva mjeseca značajno opao broj vakcinisanih na dnevnom nivou, prenosi Koha.

Vitia je u emisiji "Interaktiv" na KTV rekao da je, prema objavljenoj statistici, koju je objavio u posljednjih 30 dana dato samo oko 15.000 prvih doza antikovid vakcine.

"Od 2.000 doza datih u posljednja 24 sata, samo 700 su prve doze. To je uznemirujuće. Broj prvih doza je značajno opao u posljednja dva mjeseca. Od 19. oktobra do danas dato je oko 15.000 prvih doza. To pokazuje mnogo o tome kako ide vakcinacija. Krajem avgusta, početkom septembra, imali smo oko 15.000 doza dnevno. Danas imamo toliko za 30 dana. To je veoma mali broj, u poređenju sa svim zemljama u regionu i Evropi. Punom vakcinacijom sa dve doze stigli smo do oko 42 odsto građana. Zaglavili smo se na ovom brojui već dva mjeseca", rekao je Vitia.

Vitia je dodao da Ministarstvo zdravlja nije uradilo dovoljno u kampanji za podizanje svijesti i da su se učvrstile teorije zavjere.

"Nažalost, nije dovoljno urađeno. Niske brojke to pokazuju. Lažne vijesti, teorije zavjere, dobile su borbu protiv kampanje Ministarstva zdravlja i drugih institucija. Mediji su odigrali bolju i veću ulogu u podizanju svijesti javnosti. Nemamo jasnu strategiju od početka kako da pobjedimo ovu infodemiju tokom pandemije, da vakcinacijom sačuvamo zdravlje građana", rekao je Vitia.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore