Konačno

Uprkos primjedbama Evropske unije, zaštitnik građana smatra da je odluka o razriješenju bivše predsjednice Centralne izborne komisije Valdete Daka u skladu sa zakonom, piše Ekonomija onlajn.

Naime Daka se 27. oktobra obratila zaštitniku građana sa zahtjevom da se preispita njenu smena od strane predsjednice Vjose Osmani.

Kako navode izvori „Demokracia.com“, zaštitnik grđana se po ovom zahtjevu Dake poziva na član Ustava o razriješenju ili prestanku mandata.

Prem tom članu Ustava, prestanak mandata i imenovanje članova CIK-a, uključujući i predsjednika, utvrđuje se Zakonom o opštim izborima na kome je, između ostalog, zasnovana Odluka predsjednika Kosova od 14. juna 2021. godine.

U zahtjevu koji je Daka uputila zaštitniku građana, navedeno je da je odluka predsjednice Osmani o razriješenju Dake na mjesto predsjednice CIK-a neustavna i protivzakonita i da je njome povredila Dakina lična prava i slobode.

Misija Evropske unije je prošlog mjeseca predstavila inicijalni izvještaj o izbornom procesu 17. oktobra, u kojem se navodi da postoji nejasna zakonska odredba u vezi sa odlukom kosovske predsjednice Vjose Osmani o smjeni Valdete Daka.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online