Previše nevakcinisanih građana

Infektolog Hamdi Ramadani upozorava da bi na Kosovu moglo da dođe do izbijanja novog talasa zaraze koronavirusom, jer „ima veliki broj nevakcinisanih građana“, prenosi Reporteri.

Ramadani je istakao da na Kosovu ima samo 750.000 građana koji su potpuno imunizovani, odnosno koji su primili obe doze anti kovid vakcine.

Dok su u mnogim zemljama svijeta određene posebne mjere za nevakcinisana lica, na Kosovu nema ništa konkretno po tom pitanju.

Besim Kodra iz Udruženja za prava pacijenata kaže da važeći zakon na Kosovu ne dozvoljava da vakcinacija postane obavezna, ali da se po njemu mogu izreći konkretne mjere.

„Smatramo da institucije treba da djeluju protiv svakoga ko je u suprotnosti sa mjerama koje preduzimaju institucije Kosova, uključujući slobodu kretanja za određene sektore, tržne centre, obrazovne institucije, tako da i ovi građani koji odbijaju da prime vakcine budu stimulisani da budu vakcinisani kako bi mogli da obavljaju kretanje i dnevne potrebe“, izjavio je Besim Kodra.

U Ministarstvu zdravlja kažu da još nema odluke o dodatnim mjerama i da će to, prema njihovim riječima, zavisiti od situacije.

Podsjećaju da od ljudi koji posjećuju kafiće svakako treba tražiti dokaze da li su vakcinisani ili testove na kovid-19.

„Evidentno je da i pored brojnih kazni koje su izrečene, ima dosta fizičkih lica i privrednih subjekata koji ovu mjeru, koja je na snazi, zanemaruju“, poručuju iz Ministarstva zdravlja.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri