Vlada kontradiktorna po pitanju ZSO

Novinar Kohe Fitim Gashi izjavio je da je teško postići konačni dogovor između Kosova i Srbije u bliskoj budućnosti, jer još nisu dotaknuta suštinska pitanja, prenosi Koha.

Prema njegovim riječima suštinska pitanja u dijalogu su "razmjena teritorija ili korekcija granica", što se ranije pominjalo kao ideja, kao i uspostavljanje Zajednica srpskih opština.

"Postoje dva glavna aspekta o kojima se razgovara na Kosovu poslednjih godina. Opcija razmjene ili korekcije granica između Kosova i Srbije, a druga je Zajednica srpskih opština. Dolaskom Kurtija tema razmjene je izbjegnuta i mogućnost za to je isključena. Ali sa srpske strane smo videli da u njenom diskursu ova tema i dalje kruži. Druga opcija, zbog koje je saopšteno da je sastanak danas u Briselu propao, jeste osnivanje ZSO. Suština nije dirnuta. S obzirom na kontradiktorne stavove. Teško je očekivati postizanje dogovora. Bilo je nekih prijedloga koje je premijer Kurti dao na prvom sastanku u Briselu, ali nijedan nije realizovan", rekao je sinoć Gashi u emisiji "Desk" na KTV.

Istakao je da su kontradiktorne izjave političkog vrha u odnosu na potpisana dokumenta od strane Vlade po pitanju Zajednice srpskih opština.

"Premijer Kurti i Pokret Samoopredjeljenje su obećali da će izvršiti reviziju sporazuma iz prethodnih godina kako bi procjenili koji su primjenjivi, ali do sada smo videli samo kontradiktorne pristupe u pogledu ZSO. Ako se osvrnemo na nedavne izjave Kurtija, predsjednice i ministarke spoljnih poslova, oni su isključili mogućnost osnivanja etničke zajednice na Kosovu. Ali ako pogledamo dokumente koje je Vlada odobrila, jedan od njih je dokument SSP i poglavlje posvećeno Briselskom sporazumu, tu vlada pretpostavlja da će se on sprovoditi po Ustavu i presudi Ustavnog suda o ZSO. To je kontradiktorno, jer se jedno govori u javnosti, a nešto drugo je odobreno u vladinim dokumentima, dokument je odobren prošlog mjeseca", rekao je Gashi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore