Dijalog održava mir

Univerzitetski profesor Dritero Arifi izjavio je za Kosovo Online da će premijer Albin Kurti, nakon postizanja loših rezultata na lokalnom nivou, morati da pokaže veću fleksibilnost na međunarodnom planu, odnosno u dijalogu sa Srbijom.

“To će uticati na njegovu fleksibilnost, ali mislim da će biti i pritisaka sa svih strana da dijalog ide dalje. Bez obzira što nema rezultata u dijalogu, on održava mir. Premijer Kurti će poslije lokalnih izbora biti bombardovan posebno od strane Amerike, da nađe rješenje kako da se dijalog kreće napred, ako ne budemo fleksibilniji biće teško za Kosovo, ne za Srbiju”, rekao je Arifi.

Arifi nema velika očekivanja od dijaloga na ekspertskom nivou, koji se održava u Briselu, jer dvije strane imaju dijametralno suprotne stavove. Prema njegovoj ocijeni, Evropska unija je u nekim trenucima nemoćna i ne može da uradi ništa kako bi došlo do napretka u dijalogu.

Ocijenjuje i da Vlada Kosova treba da pokrene dijalog sa Srbima na Kosovu u cilju pronalaženja rješenja i dogovora, a da se tek onda u razgovore uključi i Srbija. 

“Problem je u tome što obe delegacije imaju različita mišljenja o temama u dijalogu. Kosovska strana želi da razgovara o nestalim licima i energetici, a srpska o asocijaciji srpskih opština. Ja ne vidim rezultate od ovog procesa dijaloga. Nedavno smo imali incidente na sjeveru Kosova praktično zbog tehničkog procesa dijaloga. Vrlo će biti teško jer su obje strane čvrste u svojim pozicijama, a Evropska unija nije jaka u ovom procesu ili bolje reći nema političke odluke kako dalje ići u dijalogu. Kosovska strana treba da razgovara sa Srbima na Kosovu, otvoreno treba razgovarati sa njima jedino tako možemo naći neko rješenje unutar Kosova, poslije toga treba razgovarati sa Srbijom kako da poboljšamo te odnose, deset godina pričamo o istoj stvari a niko ne pravi prvi korak”, naveo je Arifi.