Ministar unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla rekao je, na godišnjicu usvajanja Rezolucije UN 1325 o ženama, miru i bezbjednosti da je cilj da se ispune specifičnosti ove rezolucije, a naveo je i da se Srbija, za rat koji je vodila, kao i za ubistva koja su se dogodila na Kosovu, nije ni izvinila niti osudila počinioce ovih djela, prenosi Zeri.

Prema njegovim riječima “temelj države izgrađen je na žrtvi žena i muškaraca u obračunu sa Srbijom”. On je istakao da se “za počinjene zločine, Srbija nije ni izvinila ni osudila počinioce ovih djela”.

„Na 21. godišnjicu usvajanja Rezolucije UN 1325 o ženama, miru i bezbjednosti, mi težimo očuvanju specifičnosti ove rezolucije. Posao mora biti veliki u sprovođenju ove rezolucije, gdje mi kao institucije imamo odgovornost. Realizacija zadataka koji nam kao institucijama pripadaju, jeste očuvanje države jer je ona izgrađena poslije dugog žrtvovanja muškaraca i žena, u obračunu sa Srbijom. Upravo se Srbija, za rat koji je vodila, kao i za ubistva koja su se dogodila na Kosovu, nije ni izvinila niti osudila počinioce ovih dela”, rekao je Sveçla.

Koordinatorka UN za razvoj na Kosovu Urlika Richardson naglasila je da su žene i dalje nedovoljno zastupljene u procesima donošenja odluka. Prema njenim riječima, učešćem žena u svakom procesu raste privreda, a smanjuje se nestabilnost i ekstremizam.

„Prošla je 21 godina otkako je Savjet UN usvojio Rezoluciju 1325 o ženama, miru i bezbjednosti. Znamo da su žene nedovoljno zastupljene u procesima donošenja odluka. Njihovim učešćem raste ekonomija, smanjuje se nestabilnost i ekstremizam, a to znači da sa posvešćenošću žena vidimo rezultate i mir koji traje duže”, rekla je Richardson.

Ona je navela da je princip rodne ravnopravnosti polovina obaveza datih rezolucijom i da ima još mnogo posla da se uradi, ali da je došlo do integracije ove agende na Kosovu, navodeći primjer povećanja broja žena u policiji i vojsci.

Izvor: Kosovo Online/Zeri