Specijalni sud

Branioci nekadašnjih šefova OVK Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija uložili su žalbu na odluku sudije za prethodni postupak u vezi sa optužnicom, navodeći da je manjkava, prenosi Ekonomija onlajn.

Smatraju da optužnica ima propuste koje se odnose na nedovoljno precizne materijalne činjenice.

"U optužnici se ne navodi tačno šta je navodno učinio Krasniqi. Njegova navodna lična umješanost u zločine, njegov navodni doprinos udruženom zločinačkom poduhvatu i njegova navodna odgovornost u skladu sa drugim oblicima odgovornosti ostaju namerno nejasni", navodi njihova odbrana.

Obrana traži da vijeće Apelacionog suda te manjkavosti ispravi i da naloži Specijalizovanom tužilaštvu (SPO) da izmjeni optužnicu.

U podnesku Krasniqijeve odbrane se navodi da SPO treba da precizira koja krivična djela u krajnjoj liniji spadaju u zajednički zločinački poduhvat.

U prvim pojavljivanjima pred sudom 9. novembra, Jakup Krasniqi i Hashim Thaçi izjasnili su se da nisu krivi po optužbama koje im se stavljaju na teret. Isto je izjavio i Veseli 10. novembra, kao i Selimi 11. novembra.

Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Jakup Krasniqi i Rexhep Selimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u prtivoru u Hagu, gdje se i dalje nalaze.

Sva četvorica ovih nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti i terete se za zločine širom 40 mjesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

Optužnica protiv Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija potvrđena je 26. oktobra 2020. godine.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online