Profesor političkih nauka

Profesor političkih nauka Behlul Beqaj je gostujući u Jutarnjem programu RTK2 rekao da nije iznenađen jučerašnjim rezultatima drugog kruga lokalnih izbora na Kosovu, napominjući da je predvideo loš učinak Samopredjeljenja (VV).

Kao ilustraciju toga Beqaj navodi da je Samopredjeljenje od februara meseca do jučerašnjeg dana izgubilo oko pedeset posto svojih birača, jer je kako tvrdi "Aljbin Kurti imao pogrešan pristup prije svega prema opoziciji smatrajući da  je ona, unutrašnji neprijatelj Kosova."

"On plaća danak neiskistvu. U februaru ono što je bilo nemoguće, postalo je moguće, plebisticarna pobjeda je bila gotovo nemoguća po tadašnjim procjenama. Poslije osam mjeseci imamo da je izgubio skoro pedeset posto svojih glasača, i umjesto da dobije glavne gradove, te gradove su dobile stranke opozicije. To je stvar koja treba dobro da se analizira."

Beqaj smatra da je rezulat ostvaren u Klokotu očekivan, ali da po njemu Srpska lista ima monopol i da predstavlja instrument Beograda na Kosovu.

"Po mom sudu Srpska lista nije odraz volje i glasa srspskih građana na Kosovu. Ne kritikujem ja ovdje Srbe, ja krivim Albance zato što nisu stvorili adekvatnu atmosferu da se Srbi osjećaju komotno, jer Kosovo ne pripada samo Albancima, već i Srbima, Turcima, Aškalijama, Bošnjacima... Vidi se da to takvog  komoditeta nije došlo gdje bi se Srbi realizovali u punom smislu", rekao je Bećaj za RTK2.