Izbori bez većih incidenata

Izborni dan na Kosovu protekao je relativno mirno i nisu zabilježeni ozbiljni incidenti na biračkim mjestima, koji bi mogli da naruše integritet ili kredibilitet procesa, ocjenjuju iz Demokratije na djelu (DND), mreže nevladinih organizacija koje su pratile izborni dan.

Tokom cijelog dana glasanja zabilježen je generalno linearni trend izlaznosti, bez značajnog priliva birača na biračka mjesta.

Nedostajalo je pridržavanje zaštitnih mjera protiv kovida-19, posebno od strane glasača u ruralnim područjima, ali ne isključujući ni izborno osoblje.

U popodnevnim satima primjećena su kretanja eksponenata političkih subjekata na pojedinim lokacijama, uključujući i premijera Kosova, što se može protumačiti kao vršenje uticaja na volju birača.

Uočeno je povećano interesovanje medija i organizacija za mjerenje raspoloženja birača kroz sprovođenje izlaznih anketa na izlazu sa biračkih mjesta. Takođe je saopšteno da su pojedini mediji bili ograničeni u praćenju napretka procesa na biračkim mjestima.

Što se tiče proceduralnih nepravilnosti, ovaj proces je takođe bio praćen problemima koji su se ponavljali u svim predizbornim procesima. Netačnosti u biračkom spisku (oko 50 odsto biračkih mjesta), i izuzetno visok trend potpomognutog glasanja (preko 90 odsto biračkih mjesta) dvije su najizraženije pojave u drugom krugu izbora.

Vrijedi napomenuti da su u ovom izbornom procesu slučajevi fotografisanja glasanja zabilježili značajan pad u odnosu na prethodne izborne procese, gdje je ova pojava bila veoma izražena.

U iščekivanju početka procesa prebrojavanja, Demokratija na djelu poziva na veću brigu i pažnju izbornog osoblja kako bi se osiguralo pošteno odraz građanske volje.

"Takođe pozivamo političke subjekte i njihove simpatizere da ne najavljuju eventualne pobjede na osnovu nezvaničnih izvora, već da sačekaju objavljivanje preliminarnih rezultata od strane CIK", navode iz DND.

Izvor: Kosovo Online