Politički analitičar Visar Imeri kaže da je odbijanje vlade da Kosovo postane dio inicijative Otvoreni Balkan u suprotnosti sa interesima građana, a založio se za otvaranje kancelarije za "Preševsku dolinu" pri Vladi Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

"Mislim da Kosovo ne treba da kaže ne nijednoj regionalnoj inicijativi. Mnogo je važnije biti za stolom i postaviti uslove za zaštitu naših interesa nego ostati po strani", rekao je Imeri povodom odbijanja Kosova da se priključi inicijativi "Otvoreni Balkan".

Smatra da regionalne integracije za Kosovo imaju dve prednosti, rast tržišta koje je prilika za ekonomsku korist i uspostavljanje albanske ekonomske zone koja je moguća samo u okviru regionalnih integracija.


Visar Imeri/RTK2

"Pored budžetskih izdvajanja od dva miliona eura za Preševsku dolinu, trebalo u Vladi Kosova da bude formirana i kancelarija za "Preševsku dolinu". Naravno, budžet treba povećati prema potrebama koje tamo mogu imati Albanci. Vjerovatno bi budžet trebalo da se ujedini sa Albanijom da bi se povećao uticaj i da politička dimenzija bude značajnija", rekao je Imeri.

Podsjetio je da su formiranje te kancelarije pokrenule prethodne vlade, ali da ta ideja nikada nije sprovedena.

"Mislim da bi ovaj dodatni institucionalni instrument bio izuzetno važan za koordinaciju uticaja koji Kosovo ima na dobrobit Albanaca u Preševskoj dolini", rekao je Imeri.

Predsjednik Pokreta za jedinstvo Valon Murati pozdravio je odluku Vlade Kosova o izdvajanju sredstava iz budžeta za Albance u Preševu, Medveđi i Bujanovcu za koje navodi da su u teškoj situaciji.

Prema njegovim riječima, pored finansijske pomoći, treba riješiti i pitanje "Albanaca na istoku Kosova, uvijek u odnosu na ono što se traži za Srbe na sjeveru".

"Pored finansijske pomoći po pitanju istočnog Kosova treba da postane primarno pitanje u razgovorima sa Srbijom, da se kroz reciprocitet traži rješavanje pitanja Albanaca na istoku Kosova uvijek u odnosu na ono što se traži od Srba u sjeverno Kosovo. Ovo bi bio najbolji pristup koji bi Kosovo primjenilo i mnogo je važnije od budžeta", rekao je Murati.

Murati je istakao da će, videći da američka administracija podržava "Otvoreni Balkan", doći trenutak kada će Kosovo biti prinuđeno da u nekom obliku bude dio te inicijative bez mogućnosti da postavlja sopstvene uslove.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online