Saznanje Glasa Amerike

Prema saznanjima Glasa Amerike od izvora u Vašingtonu, Kosovo i Srbija će biti pozvani na Samit za demokratiju koji organizuje američki predsjednik Joseph Biden.

Za tu informaciju još nema zvaničnih potvrda, a Glas Amerike se tim povodom obratio State departmentu, čiji odgovor još nije stigao.

Sam događaj, mjesec dana uoči održavanja inicirao je nedoumice i kontroverze. Njihov raspon kreće se od kriterijuma odabira učesnika, ali i ulozi civilnog društva u tom događaju - dok je na Balkanu najaktuelnija tema bilo moguće izostavljanje Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine, ali i šta to konkretno znači.

Pitanje u vezi sa kriterijumima određivanja zvanica i kakav bi to moglo imati značaj nije, međutim, bilo predmet iscrpnijeg odgovora State departmenta na upit Glasa Amerike o održavanju i organizaciji Samita za demokratiju.

Prema, za sada nezvaničnim informacija, očekuje se prisustvo 100 zvanica - među kojima su tradicionalne demokratije, poput Francuske i Švedske, ali i Filipini i Poljska - u kojima djeluje da se stepen demokratije urušava.

Izvor: Kosovo Online/VOA