Požar kod obližnjeg brda nadomak Restelice, zahvaljujući mještanima, policije i vatrogasaca je ugašen. Vatrene stihija je od jučer poslije podne prijetila da ugrozi brdo Gaščen i šumu te obližnje selo.

Nakon višesatne akcije u kojoj su učestvovali vatrogasci i 10-ak mještana, ugašena je vatrena stihija, koja je od jučer poslije podne prijetila širem području Restelice kod Dragaša. Vatra se, prema očevicima, pojavila jučer u poslijepodnevnim satima.

„Dežurali smo sinoć sa policijom i vatrogascima. Bili smo uznemireni i uplašeni jer vatrena stihija je prijetila da uništi dio Gašćena i šumicu te da zahvati i obližnje porodične kuće kod Visokog zavora. Hvala Bogu, tokom noći vatra kod mjesta Rupje se nije širila. U ranim jutarnjim satima smo sa policijom i vatrogascima, otišli do skoro dva kilometara udaljenog žarišta od sela, i svim raspoloživim sredstvima i oružima smo uspjeli ugasiti i lokalizovati požar“, kaže predsjednik ekološkog udruženja Eko Restelica, Nermidin Hodža, koji se zahvalio svima koji su pritekli u pomoć.

Iako nisu poznati uzroci požara koji je zahvatio uglavnom područje s niskim rastinjem,  ljudski faktor je evidentan.