Crvene pruge na rukama...

U posljednje dvije nedjelje na Kosovu je povećan broj djece oboljele od infekcije koju izaziva koksaki virus, koja se može prepoznati po crvenim prugama na rukama, stopalima i oko usta, prenosi Gazeta express.

Kako je za taj medij potvrdio pedijatar Ramush Beiqi, simptomi infekcije su kao kod sezonskog gripa, a veliki broj djece sa promjenama na rukama, ustima, licu i drugim dijelovima tijela, je zatražio ljekarski tretman.

Beiqi je istakao je da je najviše inficirano djece predškolskog uzrasta.

"U posljednje dvije nedjelje veliki broj djece je prijavio ove promene na šakama, dlanovima, oko usta, lica, genitalija i prstiju. Većina nas je imala djecu predškolskog uzrasta do 9 i 10 godina. Ne liči mnogo na virusnu infekciju, i više daje sliku bakterijskue infekcije", rekao je Beiqi.

Prema njegovim riječima, koksaki virus se veoma lako prenosi, i zaražena djeca treba da se izoluju od zdrave djece.

"Mislim da nema razloga za panik,u jer je u pitanju infekcija koja se brzo širi među djecom, ali uz trodnevni tretman djete je zdravo. Djeca koja su oboljela treba da budu izolovana iz škole i vrtića i liječena, tako da djeca koja su zdrava ne budu izložena infekciji", rekao je Beiqi.

Po riječima v.d. direktorke Pedijatrijske klinike u Prištini Violete Grajqevci, koksaki virus se pojavljuje svake godine, i ta vrsta virusa zahtjeva lečenje zaražene djece kod infektologa.

Koksaki virus pripada porodici virusa koji se nazivaju enterovirusi i obično se nalazi u ustima, želucu, tankom i debelom crijevu. Većina djece koja se zaraze nema simptome, dok ostali, imaju upalu grla, mučninu, temperaturu, glavobolju, plikove na rukama, ustima i stopalima.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express