Univerzitetski profesor

Univerzitetski profesor Dritero Arifi kaže da bi SAD i EU trebalo da izvrše pritisak na Srbiju da prihvati realnost i da dijalog Kosova i Srbije može imati epilog samo ako su SAD i EU čvrsto opredjeljene u tom pogledu, prenosi Ekonomija onlajn.

Povodom nove runde dijaloga glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bislimija, 16. novembra u Briselu, Arifi navodi da nema potrebe da se razgovara na tehničkom nivou, dok se ne preciziraju "ozbiljne teme".

Naveo je da je EU, uz svo dužno poštovanje, neozbiljna po ovom pitanju.

"Riječ je o tehničkom dijalogu, odnosno pripremi za politički dijalog, ali bez saznanja tačno o koracima koji će biti preduzeti. Govorimo o tehničkom dijalogu koji može da traje do aprila sljedeće godine. Dok se ne preciziraju ozbiljne teme, na tehničkom nivou Kosovo i Srbija nemaju o čemu da raspravljaju", rekao je Arifi i dodao da EU mora da shvati da je Kosovo nezavisno.

Smatra da je teško naći brzo rješenje i da ono zavisi od mnogih strana.

"To je tripartitni dijalog između Srbije, Kosova i EU, ali i četiri strane ako računamo SAD, a do epiloga se može doći ako su SAD i EU veoma odlučne u pravcu da se izvrši pritisak na Srbiju da prihvati realnost", rekao je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online