Poslanici

Poslanici Skupštine Kosova "odustali" su od svojih obaveza u Skupštini, posvetivši se lokalnim izborima 2021. godine, prenosi Reporteri.

Tako, u odsustvu kvoruma sjednice skupštinskih odbora nisu održavane, a plenarne sjednice nisu održane tri nedjelje.

Neodržavanje sjednica zabrinjavaju stručnjake iz te oblasti koji prate i rad Skupštine Kosova.

Agnesa Haxhiu iz Demokratskog instituta Kosova rekla je da Skupštinu od početka jesenjeg zasjedanja karakteriše niska dinamika rada, dodajući da nisu uspjeli da održe tri uzastopna sastanka Predsjedništva Skupštine.

„Predsjedništvo Skupštine u posljednje vrijeme ima značajnih problema sa kvorumom, zbog čega ni do sada nije uspjelo da održi redovne sjednice, a da istovremeno zakaže plenarne sjednice. Naime, od početka jesenjeg zasjedanja, Skupštinu karakteriše niska dinamika rada zbog fokusa koji su političke stranke imale na lokalne izbore i učešće poslanika u izbornim aktivnostima u opštinama“, rekla je ona.

Haxhiu je podsjetila da Predsedništvo Skupštine broji jednog člana manje zbog ostavke Bedri Hamze.

Govoreći o obavljenom radu u Skupštini Kosova, Haxhiu je rekla da su od početka jesenjeg zasjedanja održane samo tri plenarne sjednice na kojima su usvojena samo četiri zakona.

Albert Krasniqi iz Demokratije plus kaže da su poslanici više prioriteta dali izbornoj kampanji nego skupštinskom angažmanu.

Krasniqi je tvrdio da je plenarnih sjednica bilo malo, a takođe i sastanaka parlamentarnih odbora.

„Na lokalnim izborima 2021. mnogi poslanici su bili direktno uključeni u izbornu kampanju kao kandidati za gradonačelnika. Ali i drugi poslanici koji nisu kandidati su takođe bili aktivno uključeni u kampanju, podržavajući svoje partijske kolege. Time su poslanici dali prioritet izbornoj kampanji u odnosu na njihov skupštinski angažman“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, neodržavanje plenarnih sjednica će izazvati gomilanje pitanja koja čekaju donošenje odluka.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri