Ministarstvo ekonomije

Snabdjevanje potrošača električnom energijom na Kosovu trenutno je stabilno, a cijene struje na evropskim tržištima počele su da padaju, pa time raste i cijenovna stabilnost, rekli su Beti u Ministarstvu ekonomije Kosova, koje je nadležno i za energetiku.

Na Kosovu u sektoru električne energije nije bilo značajnijih ulaganja od izgradnje dvije proizvodne jedinice Kosova B, 1983. godine u blok A i 1984. u blok B, a Elektroenergetska korporacija Kosova (KEK) obezbjedila je određene rezerve lignita.

"Kosovo nema drugih rezervi energenata osim minimalnih rezervi mazuta za grejanje. S obzirom na to da domaća proizvodnja iz postojećih elektrana i drugih obnovljivih izvora ne pokriva domaću tražnju, postoji potreba za uvozom kada poraste potražnja", naveli su u Ministarstvu ekonomije.

Dodali su da se energetski sistem Kosova oslanja na tržišne kapacitete koji su sada lakše dostupni jer se uvoz može obezbjediti preko nove interkonektivne linije od 400 kilovolta (kV) sa Albanijom.

Cijene električne energije, za regulisane potrošače, u nedostatku "pravilnog“ funkcionisanja tržišta, utvrđuje Kancelarija regulatora za energiju (KRE) i prema nedavnoj odluci iz oktobra ove godine tarife električne energije će na Kosovu ostati iste tokom ove tarifne godine koja traje do aprila sljedeće godine.

"Prema procijenama će utvrđene tarife, koje će pokriti maksimalno dozvoljene prihode, omoguti regulisanim operaterima da obavljaju operativne funkcije u optimalnim uslovima i obezbjediće stabilno snabdevanje kupaca“, naveli su nadležni u Ministarstvu.

Od obnovljivih izvora energije protekle godine je, kako su rekli, obezbjeđeno 15 odsto potreba električne energije, ali kako proizvodnja zavisi od atmosferskih uslova njen uticaj na ukupnu proizvodnju energije na Kosovu može se mijenjati iz godine u godinu.

Ukupan kapacitet proizvodnje električne energije na Kosovu u 2020. godini bio je 1.110 megavata (MW), od čega je 960 MW ili 86,5 odsto iz elektrana, a ostatak je proizveden iz obnovljivih izvora energije u hidroelektranama, vetroelektranama i fotonaponskim panelima.

Tokom 2021. godine u proizvodnju električne energije ušlo je još nekoliko kapaciteta za čiju proizvodnju KRE kontinuirano prikuplja podatke i objaviće ih u narednoj godini.

U Ministarstvu ekonomije su rekli da će u slučaju nestašica i rasta cijena energije KRE uz odobravanje maksimalno dozvoljenih prihoda i tarifa, između ostalih, uzeti u obzir i povećanje uvoznih cijena, koje su van kontrole operatera.

"Međutim, povećanje prihoda, kao rezultat povećanja potrošnje električne energije, neutralisalo je ukupne troškove snabdjevanja električnom energijom, tako da dozvoljeni prihodi neće odražavati povećanje cijena električne energije za krajnje potrošače u tarifnoj 2021. godini, a za tarifnu 2022. će se tada procjenjivati“, naveli su u tom Ministarstvu.

Istovremeno ističu da, imajući u vidu probleme nefunkcionisanja energetske granice između Kosova i Srbije, cijeli prekogranični kapacitet neće biti dovoljan da obezbjedi neophodan uvoz, pa je potrošačima preporučeno da efikasno koriste električnu energiju.

Velika zavisnost Kosova od uvoza struje očekuje se i u periodu kapitalnog remonta proizvodnih jedinica TE Kosovo B u 2022. i 2023. godini, pa su u nadležnom ministarstvu ocijenili da može doći do povećanja tarifa električne energije.