Čiji je?

Trafostanica Valač na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, jedno je od spornih pitanja za zvaničnu Prištinu i Beograd, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Trafostanica Valač obezbeđuje struju za građane na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo a koja se u tom regionu ne naplaćuje već dve decenije.

Ova trafostanica je i deo dogovora o energetici, koji su Kosovo i Srbija postigli u Briselu u okviru dijaloga, međutim on nije realizovan na terenu u potpunosti.

Kosovski operator za prenos i tržište električne energije (KOSTT) tvrdi da je Valač njihovo vlasništvo, što je zapravo i dogovoreno u Briselu sporazumima iz 2013. i 2015. godine. Međutim, ni Elektromreža Srbije (EMS) se ne odriče Valača, pa tako plaćaju zaposlene u toj trafostanici.

Čiji je Valač?

Kosovski operator za prenos i tržište električne energije navodi da operateri u trafostanici Valač primaju i primenjuju uputstva iz njihovog Nacionalnog dispečerskog centra. Iz KOSTT-a za Radio Slobodna Evropa (RSE) navode i da je Valač stara trafostanica koju treba obnoviti kako bi se „povećala njena bezbednost oko funkcionisanja ali i bezbednost oko snabdevanja električnom energijom”.

Dodaje se da KOSTT planira da obnovi ovu trafostanicu na severu Kosova ali nisu precizirali kada i na koji način to planiraju da urade.

Napominju i da su operateri u svim trafostanicama zaposleni u KOSTT-u ali nisu odgovorili ko plaća radnike u trafostanici Valač.

Na to pitanje su odgovorili iz Elektromreže Srbije (EMS) ali bez nekih drugih podataka uz obrazloženje da “pitanje energetike na severu Kosova nije samo energetsko, već i kompleksno političko i pravno pitanje”.

“Kada je reč o zaposlenima na TS Valač, oni su zaposleni na neodređeno vreme u Elektromreži Srbije, ima ih sedam, a platu dobijaju od poslodavca, odnosno kompanije Elektromreža Srbije”, navode iz EMS-a u pisanom odgovoru za RSE.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 5. novembra izjavio da očekuje da vlasti Kosova uskoro pokušaju da “preuzmu” trafostanicu Valač "pod izgovorom naplate električne energije" na severu Kosova.

Vučić je rekao da očekuje da se to desi posle 6. novembra.

Predstavnici Vlade Kosova nisu u javnosti komentarisali ove izjave srpskog predsednika ali ih Edita Tahiri, bivša šefica prištinskog pregovaračkog tima za dijalog sa Beogradom, vidi kao huškačke i provokativne poruke Kosovu.

Tahiri: Iza izjava o Valaču stoji ideja o podeli

Tahiri u izjavi za RSE podseća da je u Briselu postignut sporazum o energetici koji jasno precizira da će energetski sistem Kosova delovati i na severu Kosova, te da će pod kontrolom Kosova biti i trafostanica Valač.

Ona ocenjuje da poslednje izjave srpskih vlasti oko trafostanice Valač krše Briselski sporazum i imaju za cilj ponovno pokretanje ideje o podeli Kosova.

„To je deo provokativnih i destabilizujućih napora Vučića i Srbije da insceniraju sukobe na severu. U pozadini toga je da se sever drži pod stalnom tenzijom – kao što smo videli u slučaju primene sporazuma o registarskim tablicama – i da dovede do toga da se, na ovaj ili onaj način, Srbija u završnoj fazi razgovora dotakne granica, kao što je to pokušavala i ranije 2018. i 2019. godine“, navodi Tahiri.

RSE je od Vlade Kosova zatražio komentar na izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Politički analitičar Artan (Muhaxhiri) Muhadžiri smatra je čudno to što kosovske institucije ćute na izjave srpskog predsednika jer smatra da su u obavezi da takve informacije potvrde ili odbace i dodaje da se radi o ozbiljnim informacijama.

„Ako je predsednik (Srbije, Aleksandar) Vučić hteo da izazove neku situaciju, onda taj pokušaj mora da dobije i institucionalni odgovor Kosova. Ukoliko su poverljive informacije o takvom projektu stigle iz kruga najviših institucija Kosova, onda je to izuzetno veliki problem i zahteva hitan tretman svih bezbednosnih institucija Kosova“, navodi Muhadžiri.

Zašto je važan Valač?

Trafostanica Valač na severu Kosova obezbeđuje veći deo struje za građane na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Takođe, strujom iz trafostanice Valač se napaja i hidroelektrana na jezeru Gazivode.

Iz KOSTT-a navode da je ova trafostanica u njihovom vlasništvu, te da je jedna od prvih izgrađenih podstanica na Kosovu u sistemu prenosa. Povezana je na pet visokonaponskih vodova od 110 kV: Trepča, Skenderaj, Gazivode, Iljirida (kod Mitrovice) i Paljaj (kod Prištine), kao i na TS Novi Pazar 2 (interkonektivni vod Kosovo-Srbija).

Objašnjavaju da je uloga Valača da obezbedi pouzdano snabdevanja električnom energijom strana koje su povezane sa ovom trafostanicom u okviru Prenosnog sistema Kosova, posebno za potrošače na severu Kosova, uključujući i hidroelektranu Gazivode.

„Takođe, ova trafostanica je važna za fizičku razmenu električne energije između Kosova i Srbije preko 110 kV interkonektivnog voda Valač-Novi Pazar“, navode iz KOSTT-a.

KOSTT od 14. decembra prošle godine funkcioniše nezavisno od regulatornog bloka EMS (Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija).

Inače, meštani četiri opštine na severu Kosova - Severne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana od 1999. godine pa sve do danas ne plaćaju račune za struju i vodu.

Samo ove godine, gubici od korišćene ali neplaćene električne energije na severu Kosova je preko 20 miliona evra, jer su cene na tržištu porasle.

Vlada Kosova je u maju ove godine izdvojila 11 miliona evra kako bi pokrila gubitke KOSTT-a na severu Kosova. Nedavno je za istu namenu izdvojeno skoro 7 miliona evra.

Stručnjak za politička pitanja Artan Muhadžiri smatra da kosovske institucije imaju puno moralno i državno pravo da preduzmu korake ka normalizaciji situacije na severu, odnosno da građani počnu da plaćaju utrošenu struju.

On podseća da je tu i Briselski sporazum o energetici, koji nije sproveden.

Šta piše u Briselskom sporazumu?

Kosovo i Srbija su dogovorili da će KOSTT biti priznat kao operator prenosnog sistema za teritoriju Kosova u cilјu učestvovanja u svim relevantnim mehanizmima.

Pored ostalog, dogovoreno je da se osnuje novo preduzeće za snabdevanje potrošača električnom energijom, u skladu sa kosovskim pravnim i regulatornim okvirom.

“To novo preduzeće će snabdevati potrošače električnom energijom i može pružati usluge distribucije (kao što je izdavanje i naplata računa, održavanje i fizičko povezivanje novih potrošača) potrošačima u četiri opštine na severu sa većinskim srpskim stanovništvom, i moći će da kupuje i prodaje električnu energiju na otvorenom tržištu”, stoji u sporazumu Kosova i Srbije o energetici.

Kada je reč konkretno o trafostanici Valač, dogovoreno da je da KOSTT na nju poveže dalekovod od 110 kV, te da će operateri u podstanici u Valaču poštovati uputstva koja budu dobijali iz kosovskog dispečerskog centra.