Grupa nevladinih organizacija sa Kosova zatražila je od Sjedinjenih Američkih Država da razmotri poziv Kosovu za učešće na Samitu demokratije, koji će biti održan početkom decembra, a koji organizuje američki predsjednik Joseph Biden, prenosi Telegrafi.

U pismu zamjeniku pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Gabrielu Escobaru i koordinatoru Savjeta za nacionalnu bezbjednost za demokratiju i ljudska prava Schantiju Kalatilu, 20 nevladinih organizacija su iznele svoje razloge zašto bi Kosovo trebalo da bude dio ove inicijative.

"Svijesni smo delikatnog bezbjednosnog konteksta na Balkanu, koji proizvodi duboke etničke podjele i često nestabilnost. Međutim, imajući u vidu kontinuirani napredak koji je Kosovo ostvarilo tokom godina u izgradnji demokratije, ali i posebne odnose između naroda Kosova i Sjedinjenih Država, vjerujemo da Kosovo zaslužuje da bude dio ove strateške inicijative i da će imati koristi od iste", navodi se u pismu.

Takođe, potpisnici pisma istakli su da je Kosovo "jedna od zemalja u regionu koja je zabrinuta zbog zlonamjernog autoritarizma kao i uticaja Kine i Rusije".

"Takođe razumijemo, a u nekim slučajevima i dijelimo, bijes koji SAD imaju prema kosovskim političkim elitama, ali ne vidimo bilo kakvu razliku u odnosima SAD i Kosova koja je suštinski kontradiktorna, zbog čega bi Kosovo zaslužilo isključenje iz pro-svjetskog kampa demokratije. Čvrsto vjerujemo da bi učešće Kosova na samitu pomoglo unapređenju demokratije i ljudskih prava u našoj zemlji i ojačalo naše napore da institucije pozivamo na odgovornost. Stoga se nadamo da će Vlada SAD biti spremna da preispita ovu odluku", kaže se, između ostalog, u pismu nevladinih organizacija.

Potpisnici ovog pisma, upućenog visokim američkim zvaničnicima, jesu Grupa za balkansku politiku, Balkanski forum, Demokratija plus, Demokratija za razvoj, Kosovski institut za evropsku politiku, GAP institut, Fond za humanitarno pravo, Institut za socijalnu politiku "Musine Kokalari", Kosovski centar za bezbjednosne studije, Kosovska fondacija civilnog društva, Kosovski demokratski institut, Kosovski institut za istraživanje i razvoj politike, Mreža žena Kosova, Kosovski pravni institut, Pokret FOL, Organizacija Qohu, Prištinski institut za političke studije, Sbunker, Inicijativa i Donika Emini, članica Savjetodavne grupe za evropsku politiku za Balkan.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi