Predsjednik Udruženja istoričara

Predsjednik Udruženja istoričara Kosova Shkodran Imeraj je u pismu premijeru Albinu Kurtiju i predsjedniku Skupštine Glauku Konjufci zatražio da se pristupi izradi zakona o distanciranju od odluka Srbije o Kosovo u periodu od 1989. do 1999. godine, jer su ugrožena neka važna dobra, kao u slučaju manastira Visoki Dečani, prenosi Ekonomija onlajn.

Imeraj kaže da je Kosovo osporavano srpskim zakonodavstvom i da su ugrožena neka važna dobra, navodeći Visoke Dečane i s tim u vezi odluku Ustavnog suda Kosova o vraćanju zemljišta tom manastiru.

"Udruženje istoričara Kosova, ogranak u Dečanima je zvanično poslalo pismo premijeru Kurtiju i predsjedniku Skupštine Konjufci u kome smo zatražili da pristupe izradi zakona o distanciranju od odluka koje je Srbija donela za Kosovo u periodu 1989-1999. Razlog zašto smo poslali pismo je to što je Kosovo osporavano srpskim zakonodavstvom, kao što je slučaj manastira Dečani", rekao je Imeraj.

Naveo je da se pokušava da se vrati imovina tom manastiru na osnovu vlasništva stečenog odlukama Slobodana Miloševića.

“Poslali smo pismo premijeru i nadamo se da će se Kosovo distancirati od tih zakona i da pravosudne institucije neće donositi skandalozne odluke, kao što je to slučaj sa odlukom Ustavnog suda”, rekao je Imeraj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online