Lokalni izbori

Premijer Albin Kurti će očigledno iskoristiti svu svoju moć da pomogne kandidatu Pokreta Samoopredjeljenje Arbenu Vitiji da pobjedi u drugom krugu izbora za gradonačelnika Prištine, pa tako ubjeđuje birače u video snimku na Facebooku da izađu na izbore 14. novembra i daju mu povjerenje, piše Gazeta express.

U video Kurti navodi da će Vitia imati njegovu, kao i podršku Vlade Kosova za svoje planove, u slučaju da postane gradonačelnik Prištine.

Gazeta express, međutim, navodi da nije poznato da li će kandidati drugih partija imati podršku premijera i vlade u realizaciji svojih planova, ako budu izabrani za gradonačelnika, ali kao da im je Kurti video porukom obljavljenom na Facebooku implicitno poručio da se to neće desiti.

Taj medij tumači da je Kurti u videu implicitno poručio biračima da neće podržati kandidata LDK Perparima Ramu u njegovim planovima, ako građani Prištine odluče da ga izaberu za gradonačelnika.

"Imam 144 razloga da glasam za Bena, ali danas ću sa vama podjeliti samo jedan. Beni će imati moju punu podršku za svoje konkretne i primjenjive planove za razvoj Prištine", kaže Kurti.

Premijer je pozvao i predsjednika parlamenta Glauka Konjufca i ostale članove vlade da pokažu kako će podržati Vitiju, a ne Ramu ako pobjedi na izborima.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express