Jasan politički signal

To što Kosovo nije na spisku učesnika Samita za demokratuju, koji organizuje predsjednik SAD Joe Biden, jasan je politički signal Vladi Kosova, ocjenjuje profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi, prenosi Koha.

Kako je Arifi dodao to je i pokazatelj da Kosovo nije među zemljama koje SAD smatraju prijateljima demokratije.

"Zapamtite, oni su nas svrstali uz Bjelorusiju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Mađarsku i tako dalje. Kosovo se ne može svrstati u antidemokratske i antiameričke zemlje", rekao je Arifi.

Po njegovim riječima, to je posljedica "antiameričkih akcija", koje, kako je dodao nije samo ova vlada imala.

"Ima i prethodnih, počev od bivšeg premijera Haradinaja, kao i prve Kurtijeve vlade. Ali problem je u naučenim lekcijama. Oni ne uče ništa iz prošlosti, pošto na demokratiju gledaju i sa ideološke tačke gledišta, a to će nas zaboljeti u bliskoj budućnosti. Mislim da su lideri toga svijesni, ali ne žele da to prihvate", rekao je Arifi.

Po mišljenju Arifija, postoje greške koje su Kosovo koštale poziva, a kako ocjenjuje, i dalje se te iste greške, koje su u suprotnosti sa vrijednostima koje SAD promovišu, ponavljaju.

"Prva tačka se odnosi na izjave javnih zvaničnika da je Kosovo kriminalizovana, korumpirana država i tako dalje, govorim o Skupštini Ujedinjenih nacija i izjavama u Savjetu bezbjednosti. Drugi se odnosi na izjave premijera, ali i predsjednika u vezi sa Zajednicom srpskih opština. Nema potrebe da se javno govori, ali sa prijateljima treba da se raspravi kako da nađemo rješenje. Treće, vjerujem da ima veze sa nesprovođenjem odluke Ustavnog suda u vezi sa imovinom oko manastira Dečani, od Kurtijeve vlade, a čiju primjenu je stalno zahtevala američka ambasada. Pet godina razgovaramo i ništa nije bilo", rekao je Arifi.

On smatra da, postoje inicijative kroz koje SAD pokušavaju da uvedu Kosovo u američki poredak, bezbjednost i spoljnu politiku.

"Imam utisak da ne razumijemo šta je orijentacija Kosova u spoljnoj politici, jer se samo izjavama ništa ne radi", dodao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore