Funkcioner LDK

Funkcioner Demokratskog saveza Kosova i bivši koordinator kosovskog tima za dijalog sa Srbijom Skender Hyseni smatra da „Kosovo od proglašenja nezavisnosti nikada nije bilo izolovanije u međunarodnoj areni“, prenosi Ekonomija onlajn.

Hyseni je naveo nekoliko razloga koji su doprineli da Sjedinjene Američke Države ne pozovu Kosovo na Samit o demokratiji.

On posebno ističe nastupe predsjednice Kosova Vjose Osmani i premijera Albina Kurtija u međunarodnoj areni, ali i Kurtrijev odnos prema dijalogu sa Srbijom.

„Skandalozni istupi predsjednika, premijera i ministra spoljnih poslova Kosova u Savjetu bezbjednosti UN i drugim međunarodnim forumima, u kojima preovladava prikazivanje Kosova kao mjesta zločina i korupcije, tvrdeći da su to Božji glasnici da se ovo promjeni, su pozdravljeni od strane protivnika i kandidata za nezavisnost Kosova. Dok su pristalice i sponzori kosovske nezavisnosti usko i donekle 'krivi', jer su pomogli u stvaranju 'monstrumske' države Kurti, koji svojim glasom, časni građani moje zemlje i glasom poslanika koje ste izabrali, došli na čelo naše voljene države! Odgovor na ovo pitanje treba da date VI!“, poručio je Hyseni.

Prema njegovim riječima „dvojac Kurti-Osmani očajnički pokušava da okalja i negira bilo kakav napredak prethodnih vlada u unapređenju Kosova ka završetku izgradnje države“.

„Igre Albina Kurtija sa dijalogom sa Srbijom, degradirajući ga sa dijaloga o priznavanju na čisto tehnički dijalog, koji Srbija pozdravlja, kao i jadni nastupi Kurtija, Osmani i Gërvalle-Schwarz na međunarodnim forumima se koristi da se pokaže kako je Kosovo nekada bilo kolijevka organizovanog kriminala i korupcije i ništa više“, smatra on.

Hyseni dodaje da na Kosovu ima kriminala i korupcije, ali da to nije ključna riječ za Kosovo.

On je spomenuo i neusvajanje Rezolucije o sprovođenju Sporazuma potpisanog 4. septembra 2020. godine u Vašingtonu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online