Loši uslovi rada i niske plate

Loši uslovi rada i niske plate naveli su specijalističko medicinsko osoblje da ode sa Kosova, a za samo četiri godine, čak 400 ljekara napustilo je Kosovo, prenosi RTK2.

Predsjednik Ljekarske komore Kosova dr Pleurat Sejdiu je u izjavi Telegrafu potvrdio da se odlazak ljekara dešava zbog uslova rada.

„Tokom mini ankete koju radimo prilikom apliciranja za neophodnu dokumentaciju za zapošljavanje u zemljama EU, većina je izjavila da odlazi zbog uslova rada, zatim dolazi kvalitet specijalističkog obrazovanja i plate“, kaže on.

Sejdiu takođe ukazuje da su oni ljekari koji se odluče da svoju djelatnost obavljaju u drugoj zemlji uglavnom srednje životne dobi.

„Tokom ove posljednje četri godine, od funkcionisanja OMK-a, otišlo je 454 ljekara i uglavnom je njihova prosječna starost nešto više od 31 godine“.

Dr Pleurat, tvrdi da su išli u Ministarstvo zdravlja sa konkretnim prijedlozima kako da se pronađe rješenje za ovaj problem, ali da nisu naišli na razumijevanje.

„U nekim slučajevima dali smo konkretne prijedloge MZ-u da to reguliše, pitanja kao što su poboljšanje uslova rada, kako da se poveća kvalitet specijalističkog obrazovanja, poveća plate i zakonska preciznost za zapošljavanje blizu 300 ljekara bez posla, ali vidi se da nismo naišli od MZ na razumjevanje ili saradnju po ovom pitanju“, zaključuje on.

Inače, prema podacima koje je u oktobru objavila Agencija za statistiku Kosova (ASK), navodi se da je u 2020. godini ukupan broj zaposlenih u zdravstvenom sistemu bio 13.518. Od toga 3.555 ljekara specijalista, 8.386 medicinskih sestara i 1.577 nemedicinskog osoblja. Bruto plata ljekara specijalista je oko 600 eura mjesečno, dok je medicinska sestra, za posao koji obavlja, plaćena oko 300 eura mjesečno.

Izvor: RTK2/Telegrafi