9. i 10. decembra

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu potvrdila je da Kosovo nije pozvano na Samit demokratije, koji će se prvi put održati u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Koha.

Prestižni američki list „Politiko” objavio je jučer spisak od 100 zemalja učesnica ovog samite, ali među njima nije i Kosovo, a razloge za to iznose iz američke ambasade na Kosovu.

„Predsjednički samit o demokratiji je jedna od mnogih američkih inicijativa usmjerenih na unapređenje demokratije, borbu protiv korupcije i promovisanje poštovanja ljudskih prava širom svijeta. Ne mogu svi partneri da se uklope u ovu inicijativu", kaže se u saopštenju.

Ipak, iz ove ambasade poručuju da su SAD nepokolebljivi partner Kosova u izgradnji demokratije.

„Kao što je predsjednik Biden istakao u svom avgustovskom video obraćanju, Kosovo je u posljednjih 20 godina postiglo ‘ogroman napredak’ u izgradnji multietničke i održive demokratije. Kao nepokolebljivi partner Kosova, SAD ostaju posvećene radu sa Kosovom na drugim forumima na unapređenju i jačanju demokratije, promovisanju poštovanja ljudskih prava i borbi protiv korupcije, kako bi zajedno radile i dokazale da su demokratije posvećene potrebama svojih građana“, poručuju iz američke ambasade.

Američki predsjednik Joe Biden biće domaćin ovog virtuelnog samita 9. i 10. decembra. Učesnici će biti lideri vlada, civilnog društva i privatnog sektora, gdje će se diskusija fokusirati na izazove i mogućnosti sa kojima se demokratija suočava i obezbediti platformu gdje se lideri angažuju, pojedinačno ili kolektivno, u odbrani demokratije i ljudskih prava.

Dnevni red ovog samita je i dalje povjerljiv, jer Bidenov tim radi na njegovom oblikovanju. Zvaničan spisak još nije objavljen, ali je medij „Politiko” dostavio spisak do kojeg je došao preko svojih izvora.

Osim Kosova, Srbija i Bosna i Hercegovina iz regiona nisu pozvane. U međuvremenu, Albanija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija su dobile pozive.

Za sada nema bilo kakve reakcije Vlade Kosova po ovom pitanju.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore