Predsjednik parlamenta

Predsjednik parlamenta Glauk Konjufca rekao je da Evropska unija neće biti potpuna bez prijema Kosova i zemalja Zapadnog Balkana, prenosi Koha.

Konjufca je na sedmom sastanku Parlamentarne komisije za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Kosova rekao da je u šest godina od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zastalo zbog stagnacije političke volje, i uputio je kritike na račun EU što prema njegovom mišljenju, nije održala riječ o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova.

Prema njegovim riječima, od posljednjih izbora u februaru na Kosovu "postoji politička volja i postoji politička stabilnost na putu evropskih integracija".

"Potpuno smo uvjereni da integracija nije jednostran proces, već se zasniva na recipročnom procesu. Mi o EU razmišljamo kao o sistemu vrijednosti demokratije, pravde i bezbjednosti koji moramo da izgradimo ovdje na Kosovu, i samo na taj način se transformišemo u Evropsku uniju. Ali ni EU nije potpuna bez prijema Kosova i zemalja Zapadnog Balkana. Najkritičnija tačka EU je proširenje. Prošlo je osam godina od ulaska posljednje države u EU i ne sjećam se da je proces proširenja u krizi kao danas. Evropska unija nije dala obećanje Kosovu o liberalizaciji viznog režima. Vizni režim i dalje ostaje na snazi za građane Kosova“, rekao je Konjufca.

Kako je ocjenio, to je ostavilo loš utisak o EU na Kosovu, ali da je Kosovo odlučno da pristupi Uniji.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore