Potrebna na je pomoć EU

Premijer Albin Kurti izjavio je da je uskraćivanje vizne liberalizacije za građane Kosova nepravedno i kratkovido, prenosi Koha.

Kurti je na sastanku Komisije za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju rekao da su sve reforme na dnevnom redu i pomenuo ekonomski razvoj i reforme u pravosuđu.

„Potrebna nam je pomoć Evropske unije. To što nam je uskraćena vizna liberalizacija je nepravedna i kratkovida odluka. Posvećeni smo intenziviranju sprovođenja reformi i na dobrom smo putu. Demokratske promjene na Kosovu donele su stabilnost i do kraja ove godine očekuje se povećanje ekonomskog razvoja. Imali smo povećanje prihoda od uvoza itd. Upravljali smo pandemijom i prva smo zemlja u regionu sa prosečnim brojem vakcinisanih. Započeli smo korijenite reforme u proveri pravosuđa i zakona o nelegalno stečenoj imovini. Reforme će ojačati vladavinu prava. Uspostavili smo međuinstitucionalne strukture za proces evropskih integracija. O ovim i drugim temama Komisija će danas i sutra detaljno razgovarati, to su i prioriteti u agendama evropskih reformi“, rekao je Kurti.

Naglasio je da EU mora da čuje glas građana Kosova, po pitanju vizne liberalizacije.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore