Zamjenica premijera

Organizacija "Glas Roma, Aškalija i Egipćana" u partnerstvu sa "Terres des Hommes" na Kosovu u okviru obrazovnog programa održala je konferenciju na temu "Centri za učenje i problemi institucionalizacije", prenosi Ekonomija onlajn.

Zamjenica premijera Emilija Redžepi je istakla da je Vlada posvećena obezbjeđivanju jednakih prava za sve zajednice i da ima za cilj da spriječi stereotipe i predrasude.

„RAE zajednica ima svoje probleme i mi, kao Vlada Kosova, pridajemo veliki značaj da se građani Kosova osjećaju ravnopravnim poštujući univerzalna i osnovna ljudska prava, u sprečavanju stereotipa. Imamo posebnu strategiju koju smo izglasali u Vladi i čekam vašu pomoć i posvećena je vašoj djeci. Mi, kao Vlada, podržavamo i moralno i finansijski da se zajednice osjećaju ravnopravnim“, rekla je Redžepi.

Zamjenik ministra prosvete Dukagjin Pupovci rekao je da postoji veliki jaz između zajednica Roma, Aškalija i Egipćana u oblasti obrazovanja, uz napomenu da je pandemija dodatno otežala situaciju.

On je rekao da 45 odsto djece u toj oblasti pohađa predškolsko obrazovanje, a 84 odsto osnovnu školu.

„Ovi centri postoje jer postoji veliki jaz između Roma, Aškalija i Egipćana u oblasti obrazovanja i ovaj jaz se još više povećao tokom pandemije jer je prisustvo onlajn učenja ograničeno. Ove godine, po prvi put, MONT je izdvojio fond u iznosu od 200.000 eura za civilno društvo koje podržava centre za učenje”, rekao je Pupovci i dodao da je spreman da sasluša prijedloge i doprinese da se u kratkom roku nađe rješenje da ovi centri imaju stabilno finansiranje“, rekao je Pupovci.

Predsjedavajući Komisije za obrazovanje Ardian Gola je rekao da se odgovarajuća integracija ne može postići za sve bez uključivanja ovih zajednica u svaki proces.

„Društvena i kulturna integracija RAE zajednice je od posebnog značaja, jer se ne možemo družiti sa liberalnim diverzantima dok ne postignemo odgovarajuću društvenu integraciju ovih zajednica“, kaže Gola.

Isak Skenderi, direktor organizacije „Glas Roma, Aškalija i Egipćana“, rekao je da je zahvalan MONT-u što je prepoznao rezultat centara za učenje na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online