Politički analitičar

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu ocjenjuje da je najveći gubitnik na lokalnim izborima u odnosu na parlamentarne izbore vladajući Pokret Samoopredjeljenje, prenosi Ekonomija onlajn.

Spahiu je rekao da je od preko 400.000 glasova koje je ova stranka dobila na parlametnarnim izborima u februaru, sada izgubila čak 170.000 glasova.

Prema njegovim riječima, ukoliko kandidati Samoopredjeljenja ne pobjede ni u jednom od opština u kojima se nalaze u drugom krugu, može se desiti da opozicione stranke blokiraju rad vlade i traže izlazak na nove izbore.

"Ovo bi stvorilo situaciju koja je neprijatna, opozicione stranke nikada nisu izgubile svoju žestinu, dok Samoopredjeljenje je dva puta do sad bilo na vlast i ako ponovo budu protestovali i bacali suzavac građani to neće podržati“, ističe Spahiu.

On smatra da je aktuelni premijer Albin Kurti napravio velike greške koje građani više neće podržavati.

Upravo zbog toga kaže da nije kriv Agim Bahtari koji je izgubio izbore u Južnoj Mitrovici, već upravo Albin Kurti i njegova politika.

Kada je riječ o drugom krugu izbora za gradonačelnika Prištine, Nexhmedin Spahiu svoju podršku daje kandidatu Demokratske partije Kosova Perperimu Rami, navodeći da njegov politički program djeluje veoma ozbiljno.

"Program Perparima Rame djeluje veoma ozbiljno, ali je druga stvar da li će on uspjeti da ga sprovede. Ramin program je jasniji i vidljiviji, za razliku od Vitijinog“, zaključio je Spahiu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online