Psihijatrijski bolesnik

Švicarske vlasti su donele odluku da deportuju građanina Kosova, koga tamošnja javnost imenuje samo pod pseudonimom Malushi (61), a koji je optužen za 12 krivičnih djela, prenosi Gazeta express.

Prema optužnici protiv Malushija kome je suđeno u Okružnom sudu u Lencburgu, njemu se stavlja na teret postavljanje požara, nanošenje tjelesnih povreda, oštećenje imovine, zloupotreba, prijetnje i pokušaji prinude i nekoliko saobraćajnih prekršaja, prenosi švicarski Albinfo.

Nakon isteka pritvora u trajanju od 176 dana, Malushi je na slobodi od marta ove godine. Njemu je, kako se navodi u psihijatrijskom izvještaju dijagnostikovan bipolarni afektivni poremećaj i zbog prepisane terapije nije moguće da napusti Švicarsku, što je uticalo na blago umanjenje kazne i krivice.

Javni tužilac je naveo da je najteže krivično djelo paljenje vozila poznaniku iz osvete zbog „sukoba koji se desio prije više godina“, piše list Aargauer Zeitung.

Kancelarija javnog tužioca je zatražila 30 mjeseci zatvora i liječenje, novčanu kaznu i deportaciju i zabranu ulaska u Švicarsku u trajanju od 10 godina, kao i da plati novčane troškove istrage, krivičnog gonjenja i sudskog postupka u iznosu 22.240 franaka.

Predsjednica suda je prihvatila većinu zahtjeva, osim liječenja jer će Malushi nakon pravosnažnosti odluke biti deportovan iz Švicarske.

Malushi, kome je pravo ime zbog psihijatrijske bolesti, zaštićeno od javnosti, je izjavio da želi da ostari na Kosovu i da brine o svojoj majci.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express