Politički analitičar

Politički analitičar i nekadašnji savjetnik premijera Albina Kurtija, Shkelzen Gashi smatra da su lokalni izbori održani 17. oktobra bili lekcija za Pokret Samoopredjeljenje (VV) i Albina Kurtija, prenosi Ekonomija onlajn.

To  što je u februaru Samoopredjeljenje osvojio 50,2 odsto glasova, prema mišljenju Gashija, držalo je Samoopredjeljenje u "ekstatičnom" stanju i nisu se dobro pripremili za lokalne izbore.

"Impresioniran sam nekim kandidatima Demokratske partije Kosova. Fantastično je ono što se desilo u oktobru na ovim izborima, jer su građani Kosova imali mnogo koristi. Nadam se da su premijer Kurti i Samoopredjeljenje naučili lekciju koju su im građani dali", rekao je Gashi.

Smatra da će rezultati izbora građanima doneti benefite jer će dobiti bolje lokalne samouprave.

"Samoopredjeljenje je bilo u stanju ekstaze jer niko od Ibrahima Rugove naovamo nije dobio 50 odstova glasova birača, nisu imali sluha i desilo se što se desilo", kaže Gashi.

Prema njegovim riječima, bilo bi dobro da političke partije pred drugi krug izbora iznesu u javnost svoje planove o mogućim koalicijama, kao i da predstave timove koji bi u slučaju pobjede vodili opštine.

"Ako budu pravili koalicije, bilo bi dobro da to rade na programskoj osnovi, a ne na osnovu kalkulisanja da pomognu jedni drugima u dobijanju glasova. Znate ono: ja vama pomažem u Podujevu, a vi ćete meni u Prizrenu, itd", izričit je Gashi.

Smatra da je neophodno da upravo u tom pravcu bude pritiska javnosti, građana i medija i da bi to bila opšta dobrobit.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online