Kalkulacije u toku

Drugi krug izbora za gradonačelnike biće održan u ukupno 21 opštini na Kosovu, a političke stranke čiji kandidati nisu prošli u prvom izbornom krugu još se nisu izjasnile koga će podržati 14. novembra, prenosi Reporteri.

Izborna trka u Prištini biće prilično zanimljiva između kandidata Pokreta Samopredjeljenje Arbena Vitie i Demokratskog saveza Kosova Peparima Rame, piše ovaj portal.

Vitia i Rama nisu najavili bilo kakvu koaliciju ili sporazum sa drugim strankama o podršci u drugom krugu glasanja.

Međutim, pobednik trke u južnoj Mitrovici Bedri Hamza prije nekoliko dana je rekao da PDK može da pomogne LDK u Prištini, ako LDK pomogne PDK u Prizrenu.

"Vjerujem da je u interesu PDK da ima dogovor kako bi bio dio vlasti u Prištini", naveo je Hamza.

Gazeta express je posala pitanja PDK da li će podržati nekog od kandidata u Prištini, ali nije dobila odgovor.

I kandidat LDK Perparim Rama nije odgovorio da li će razgovarati sa nekom strankom o podršci u drugom izbornom krugu.

Đakovica je jedna od opština u kojoj će biti organizovan drugi krug izbora u kome će se suočiti Ardian Gjini iz Alijanse za budućnost Kosova i Mimoza Kusari Lila iz Pokreta Samoopredjeljenje.

Kusari Lila je rekla da nema konkretnih dogovora sa drugim političkim stranakama o podršci.

"Nema ništa konkretno, razgovaramo sa Albanskom hrišćansko demokratskom partijom i LDK, ali ništa nismo konkretizovali. Došli smo do faze razgovora o koalicijama, što ostaje da se riješi", navela je ranije Kusari Lila.

Kandidat Albansko hrišćansko demokratske partije za gradonačelnika Đakovice Ferdinand Kolaj, trećeplasirani na lokalnim izborima održanim 17. oktobra, kaže da još nisu odlučili kog kandidata će podržati u drugom krugu.

Zanimljiva će biti i izborna trka u Prizrenu između Mytahera Haskuke iz Pokreta Samoopredjeljenje i Shaqira Totaja iz PDK.

Treće plasirani na izborima 17. oktobra u opštini Prizrenu bio je LDK i njen kandidat Anton Quni, koji kaže da još nisu odlučili kog kandidata će podržati u drugom krugu.

U Gnjilanu će se voditi "borba" za svaki glas između Luftija Hazarija i Albana Hysenija, a podršku dosadašnjem gradonačelniku Haziriju iz Pokreta Samoopredjeljenje u drugom krugu izbora najavila je Alijansa za budućnost Kosova, dok PDK u Gnjilanu još nije saopštila kog kandidata će podržati.

U drugom krugu izbora u Štimlju Kemajlj Aliu iz Pokreta Samopredjeljenje suočiće se sa aktuelnim gradonačelnikom Naimom Ismajlijem, a i u toj opštini nije potpisan bilo kakav sporazum o saradnji između stranaka za drugi krug.

U Podujevu će u drugom krugu biti kandidati Ekrem Hyseni i Shpejtim Buliqi, među kojima je razlika poslije prvog kruga bila samo u 18 glasova.

Opštine u kojima će biti održan drugi krug izbora su Glogovac, Gnjilane, Priština, Đakovica, Kačanik, Dragaš, Kosovo Polje, Istok, Obilić, Klina, Kamenica, Orahovac, Podujevo, Prizren, Vitina, Junik, Mališevo, Vučitrn, Štimlje, Klokot i Mamuša.
 
Izvor: Kosovo Online/Reporteri