Bivši ministar odbrane

Bivši ministar odbrane Rustem Berisha rekao je da Kosovo treba temeljno da analizira situaciju prije nego što donese odluku o obaveznom služenju vojnog roka, prenosi Ekonomija onlajn.

On je rekao da ima i zemalja koje su odustale od obaveznog služenja vojnog roka.

"Mislim da ovo zahtjeva detaljniju analizu za donošenje odluke, jer je vojska osnova za budžet Kosova. Ima mnogo prednosti u edukaciji mladih o vojsci, upotrebi oružja za odbranu i ima mnogo zemalja koje imaju obaveznu vojnu službu i koje su deo NATO", rekao je Berisha.

Smatra da o ovom pitanju treba konsultovati stručnjake i vidjeti u kojoj fazi su KBS.

"To zavisi od izazova i bezbjednosnih istraživanja uopšte. Ovo je pitanje koje zahtjeva analizu, jer mora da se uzme u obzir u kojoj fazi je razvoj i napredak vojske Kosova i da li ona treba da daje prednost vojnoj službi ili nečemu drugom", rekao je Berisha.

Dodao je ima mnogo ljudi koji mogu da doprinesu u odluci o tom pitanju, kako bi se poslije odgovarajuće analize došlo do konkretnih prijedloga.

Ministar odbrane Armend Mehaj jučer je rekao da je moguće uvođenje obaveznog vojnog roka jer je, prema njegovim riječima, veliki interes građana da služe u vojsci Kosova, a da je služba u KBS „san svakog građanina Кosova“.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online