Koronavirus

Ministarstvo zdravlja odobrilo je upotrebu Pfizerove vakcine protiv koronavirusa kod sve djece uzrasta od 12 do 15 godina, na zahtjev roditelja ili zakonskog staratelja, prenosi Kosovo press.

Time je odborena preporuka Komiteta za imunizaciju protiv kovida-19 za vakcinaciju Pfizerovovim cjepivom djece uzrasta od 12 do 15 godina, koja nemaju zdravstvenih indikacija.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, djeca tog uzrasta mogu da prime vakcinu u svim centrima za vakcinaciju na Kosovu, samo u prisustvu roditelja ili zakonskog staratelja. Za njih ne mora da se zakaže termin unaprijed, već samo da se pojave u centru za vakcinaciju u odgovarajućoj opštini.

Kako se navodi, ta odluka je zasnovana na preporukama EMA, FDA, CDC i praksi mnogih država koje su do sada postigle značajnu stopu vakcinacije djece ovog uzrasta. Iskustva zemalja koje su počele da primjenjuju  vakcinu za decu od 12 do 15 godina govore o visokoj bezbjednosti i efikasnosti te vakcine kod djece, štiteći ih od svih varijanti SARS-COV-2, dok su efekti potencijalnih neželjenih efekata zanemarljivi u odnosu na korist od vakcinacije.

Ministarstvo zdravlja podsjeća da je do sada bilo dozvoljeno vakcinisanje starosne grupe od 12 do 15 godina sa zdravstvenim indikacijama i svih građana starijih od 16 godina.

Ministarstvo podstiče roditelje da vakcinišu svoju djecu protiv kovida-19 kao najsigurniji način za prevenciju infekcije kod djece.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press