Sporazum o ZSO štetan

Stručnjak za ustavna i politička pitanja Mazllum Baraliu rekao da je Zajednica srpskih opština "Ahilova peta" Kosova, nastala u vrijeme vladavine Hashima Thaçija i Ise Mustafe, prenosi Reporteri.

Baraliu je dodao da je Sporazum o ZSO štetan i da ga ne treba sprovoditi, jer će učiniti Kosovo disfunkcionalnim.

Prema njegovim riječima, Kurtijeva vlada "ne treba da mijenja stav i da ruši Kosovo".

"Za Zajednicu srpskih opština jedni govore da je predviđena Ustavom, a drugi da nije predviđena. Decentralizacija na etničkoj osnovi koju su Ahtisaari i naši prihvatili u Zakonu o lokalnoj samoupravi je u stvari neizliječiva gangrena političkog sistema i lokalnog, pa i na Kosovu uopšte, jer simetrično omogućava opštinama sa srpskom većinom da imaju gotovo državne nadležnosti. Dakle, to ne treba činiti, mi sebe smatramo suverenom državom, nezavisni smo, priznaje nas 114 zemalja svijeta", rekao je Baraliu.   

On je naglasio da iako su ovaj sporazum potpisale prethodne vlade, druge vlade imaju pravo da isprave greške.

"Dakle, imamo Zakon o međunarodnim odnosima, koji jasno propisuje mogućnost, kao i svaki drugi zakon bilo koje druge normalne države, da se međunarodni ugovori mogu sklapati, mijenjati, dopunjavati i između ostalog da država može da se povuče. Ova agresivnost Beograda i ovih gangstera i ovih elemenata kao što su Srpska lista i sam (Goran) Rakić, nametnuti ministar, koji se ponaša kao antidržavni eksponent Kosova, zajedno sa Drecunom i drugima", rekao je Baraliu.

Baraliu je dodao da "Rakić podriva Kosovo, pravi Republiku Srpsku na Kosovu i neprihvatljiv je kao takav" i naglasio da Kurtijeva vlada dobro radi što nije prihvatila ZSO, i dodao da se treba "moliti Bogu" da vlast ostane pri tom stavu.

Sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština postignut je u Briselu 2013. godine između Kosova i Srbije i još uvijek nije implementiran. Sporazum predviđa zajednicu deset opština na Kosovu u kojima je većinski srpsko stanovništvo.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri