Ministarka spoljnih poslova

Ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz izjavila je da Vlada Kosova radi na dobijanju priznanja od pet zemalja EU, koje još uvijek nisu priznale Kosovo, ali i dodala da Sporazum o ZSO neće biti sproveden, prenosi Koha.


Izvještavajući Odbor za evropske integracije u Parlamentu Kosova, Gërvalla-Schwarz je dodala i da ne može da precizira datum kada bi moglo da dođe do vizne liberalizacije za građane Kosova.

Kako je istakla trebalo bi prethodno ubediti pojedine zemlje da je ojačan pravni sistem na Kosovu i da su ispunjeni uslovi za liberalizaciju.

"Ako se konstatuje da su prethodne vlade ispunile uslove, nema razloga za kašnjenje. Ima država koje nam govore da se pravni sistem mora jačati, i moramo ih ubjediti konkretnim rezultatima. Pojedino negativni stavovi su i rezultat unutrašnjih dešavanja u tim državama. Svijesni smo prepreka", istakla je Gërvalla-Schwarz.

Ona je doda dodala da Kosovo radi na jačanju svog statusa na međunarodnom planu.

"Status Kosova je godinama slabio, bilo je stagnacije, tek nedavno nas je Izrael priznao. Radićemo i sa državama koje nas nisu priznale i državama koje su nas priznale. Pored jačanja u regionu, jačanja našeg statusa, cilj nam je da dobijemo status kandidata u Evropskoj uniji", poručila je Gërvalla-Schwarz.

Gërvalla-Schwarz: Neće biti ZSO, nemamo luksuz da sprovodimo štetne sporazume

Ministarka spoljnih poslova je nazvala je štetnim Sporazum o Zajednici srpskih opština, kao  i inicijativu "Otvoreni Balkan" i dodala da neće biti sproveden Sporazum o ZSO.

"Odluke su se u prošlosti donosile sa velikom lakoćom. ZSO i 'Otvoreni Balkan' su dvije teme koje smo analizirali i koje su štetne. Kažemo da su štetne i radimo na tome da onima koji žele najbolje objasnimo da su štetne. ZSO stvara drugu Bosnu i Hercegovinu na Kosovu. Ne želimo da budemo paralizovani kao Bosna i Hercegovina. Nemamo luksuz da sprovodimo sporazume koji su štetni", rekla je Gërvalla-Schwarz pred poslanicima.

Gërvalla-Schwarz je zamoljena da i podnese izvještaj o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i sprovođenju mjera, ali je je rekla da ne želi da se miješa u rad zamenika premijera Besnika Bislimija u vezi sa procesom evropskih integracija.

Na konstataciju pojedinih poslanika da je i njeno ministarstvo itekeko nadležno za to pitanje, Gërvalla-Schwarz je rekla da će o tome pred Odborom govoriti neki drugi put, jer danas neće biti vremena, zbog toga što je čeka put u Sjedinjene države.

Dodala je da je očigledno pogrešno razumijela današnji sastanak.

"Moramo još jednom detaljno da razgovaramo o brojkama i procesu evropskih integracija, sa datumom koji smatrate odgovarajućim", poručila je Donika Gërvalla-Schwarz.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore