Pouka za političare u regionu

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu izjavio je za Kosovo onlajn da bi aktuelni premijer Kosova Albin Kurti trebalo da slijedi primjer svog makedonskog kolege Zorana Zaeva i da nakon loših izbornih rezultata podnese ostavku.

Spahiu ukazuje da je Pokret Samoopredjeljenje na nedavnim lokalnim izborima izgubio podršku više od polovine birača, u odnosu na parlamentarne izbore održane početkom ove godine, a kao razlog tome navodi izneverena očekivanja građana.

"Prije osam mjeseci Samoopredjeljenje je imalo 400.000 glasova, sada na lokalnim izborima je dobilo 160.000, to je velika razlika. Glavni razlog za to su neispunjena obećanja. Na primjer, Kurti je obećao da će dijaspora glasati u konzulatima i ambasadama, imao je rok osam mjeseci da uvede taj zakon, to se nije dogodilo. Naravno da je dijaspora potpuno izneverena time. Zatim proširenje puta Priština-Mitrovica koje traje već 14 godina, ali je svake godine barem kilometar građen, ali u toku ovih osam mjeseci nije se pomjerio ni za metar. Kako očekivati da građani Vučitrna ili Mitrovice glasaju za stranku za koju vide da nije sposobna da radi u njihovom interesu”, rekao je Spahiu, dodajući da su izneverena očekivanja građana i po pitanju spoljne politike.

On navodi da je za vrijeme premijerskog mandata Zaev delovao u interesu svoje zemlje, ali da građani to nisu prepoznali, zbog toga njegovu ostavku ocjenjuje kao dostojanstven potez.

"Za jedno društvo je normalno da praviš korake koji su za dobrobit zemlje, a narod ne može da vidi daleko svoje interese kao što može vidjeti njegova elita. Zaev je političar sa dostojanstvom, dao je ostavku sa pozicije premijera i sa pozicije šefa partije. To je jedna pouka za političare u regionu, kako treba da se ponašaju i kako treba da rade za interes svoje zemlje i kako treba da rade ukoliko ih narod ne shvata”, zaključuje Spahiu.

Izvor: Kosovo Online