Privredna komora Kosova

Privredna komora Kosova (PKK) je u pismu upućenom premijeru Kosova ponovo zatražila da se korišćenjem IP adresa u Srbiji bave lokalni operateri, odnosno da ih zamjene onima iz Albanije.

U vezi sa korišćenjem IP adresa iz Srbije, predstavnici PKK su 2. avgusta 2021. godine održali sastanak sa predstavnicima Regulatornog organa za elektronske i poštanske komunikacije (ROEPCK), a takođe su poslali pisma kojima dokazuju da lokalni operateri koriste IP adrese iz države Srbije.

S obzirom na to da Kosovo trenutno nema pravo da posjeduje internet kod (ccTLD), zahtjev PKK-a sada već neko vrijeme je bio i ostaje regulisanje problema provajdera i eliminisanje upotreba IP adresa iz Srbije ili Crne Gore i da se te iste zamjene jednom zauvijek onim iz Albanije.

Prema PKK, neregulisanje IP adresa, iako je zatrženo već odavno, i dalje ostaje problem za preduzeća, a posebno za medijski sektor koji se suočava sa njihovom neregulacijom.

PKK smatra da u ovom slučaju, pored gubitaka koji se nanose privredi, još jedan problem ostaje narušavanje imidža Kosova u nacionalnom smislu, jer umjesto predstavljanja države Kosovo kada pretražimo u linku "Šta je moja IP adresa“, pojavljuje se srpska, crnogorska država ili bilo koja druga zemlja u regionu.

"Odgovor koji smo dobili od ROEPKC-a je da su preduzeli korake na koje imaju pravo, kako bi se rješila ova situacija. U međuvremenu su uputili pismo provajderima promotivnog sadržaja u vezi sa jezikom promotivnih oglasa koji se prikazuju na našim web portalima i sastali se sa nekim od glavnih internet operatera na Kosovu“, navodi se u saopštenju PKK.

Kako ovo pitanje ne bi ostalo na ovome, već da bi se nastavilo, Privredna komora Kosova (PKK) zatražila je od premijera Kosova da se u što kraćem roku ozbiljno pozabavi zahtkevom za regulisanje IP adresa, uzimajući u obzir da ovo pitanje nanosi materijalnu i nacionalnu štetu Kosovu i preduzećima koja su izuzetno velika.