Nema negativnih efekata

Ministarstvo zdravlja razmatra mogućnost primjene vakcine protiv koronavirusa na svu djecu uzrasta od 12 i više godina. Zdravstveni stručnjaci zahtjevaju da Kosovo što prije počne sa imunizacijom ove kategorije kako bi se smanjila mogućnost širenja novih varijanti virusa, prenosi Kosovo Press.

Zamjenik ministra zdravlja Arsim Berisha rekao je za Kosovo Press da se na Kosovu već koristi antikovid vakcina samo na djecu uzrasta od 12 godina koja su bolesna ili oslabljenog imuniteta. On je dodao da će Komisija za vakcinaciju narednih dana donijeti odluku o masovnoj vakcinaciji ovog uzrasta.

"U narednim danima razmotrićemo mogućnost vakcinacije djece od 12 godina, trenutno se analiziraju naučni podaci iz SAD i EU. Na osnovu rezultata analiza, Odbor za imunizaciju donjeće konačnu odluku", rekao je Berisha.

Specijalista porodične medicine Aurora Dolenberg kaže da Kosovo kasni sa vakcinacijom školske djece, posebno sada kada je počeo nastavni proces. Zbog toga, ona smatra da je neophodno da se djeca od 12 godina i nadalje vakcinišu što je prije moguće.

"Djecu školskog uzrasta na Kosovu, uprkos stabilnoj situaciji koju Kosovo trenutno ima, treba vakcinisati jer je školska godina duga i postoji verovatnoća da će se nove infekcije preko delta i drugih sojeva koronavirusa proširiti munjevito. Vrijeme je da počne vakcinacija dece Pfizerovom vakcinom", kaže Dolenberg.

Dolenberg, koja je i predsjednica Federacije albanskih ljekara u Evropi, rekla je za Kosovo Press da deca od 12 i više godina treba da se vakcinišu Pfizerom i da ova vakcina do sada nije pokazala nikakve negativne efekte u ovom uzrastu.