Bez zelenog svijetla

Ministarstvo zdravlja Vlade Kosova još nije dalo zeleno svijetlo za vakcinaciju dece uzrasta od 12 do 15 godina protiv koronavirusa, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema sopštenju Ministarstva, mogućnost vakcinacije djece starosne dobi od 12 do 15 godina se još razmatra, ali će odluka biti doneta u "pravom trenutku".

Vlada Kosova je od avgusta dozvolila imunizaciju protiv kovida-19 za djecu stariju od 16 godina, dok se za starosnu grupu od 12 do 15 godina vakcnacija daje na osnovu prioriteta i prema zdravstvenim indikacijama.

Američka administracija za hranu i lijekove je u maju ove godine odobrila upotrebu Pfizerove vakcine za djecu.

Prema mišljenju profesora mikrobiologije Xhyle Muliqi Osmani, vakcinacija djece mlađe od 12 godina na Kosovu treba da se obavi. Prema njenim riječima, dosadašnja istraživanja pokazuju da nema posebnog rizika ako se mlađa populacija vakciniše.

"Djeca su prenosioci zaraze i u većini slučajeva bolest može da prođe sa blažim simptomima", rekla je Muliqi Osmani za Radio Slobodna Evropa.

Pedijatar Ramush Bejiqi naglašava da Kosovo treba da primeni preporuke međunarodnih zdravstvenih organizacija i smatra da građaani Kosova ne bi trebalo da oklijevaju da vakcinišu svoju djecu.

"Na osnovu naučnih preporuka i iskustva iz cijelog svijeta, kažem da ako djeca nemaju neku drugu bolest, koja ugrožava njihov imuni sistem i nemaju drugih tegoba, ne vjerujem da su oni ranjivija grupa od drugih", rekao je Bejiqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online