Napredak

Predsjednica Vjosa Osmani je tokom boravka u Portugaliji, u intervjuu za tamošnji medij „DN” izjavila da je Kosovo napredovalo u borbi protiv korupcije i da je sa novim institucijama korupcija prošlost, prenosi Reporteri.

„Korupcija je apsolutno prošlost, veoma važno je reći da novoizabrane institucije aktivno rade na antikorupcijskoj platformi. Prva velika reforma novih institucija je u pravosudnom sistemu, jer smatramo da bez vladavine prava ne možemo uspjeti ni u jednoj drugoj oblasti“, rekla je Osmani.

Istakla je da nova vlada radi na reformi pravosuđa na Kosovu.

„Ovo je naš prioritet jer je u direktnoj vezi sa uspehom u svim drugim oblastima. Ulažemo napore za reformu pravosuđa ne samo zato što to zahtjeva EU, već zato što vjerujemo da je to najbolje za građane. Radimo zajedno sa EU i jasno je da nam je potrebna podrška nekih država članica, posebno pristup finansijskim instrumentima kako bismo osigurali da mehanizmi koje gradimo budu uspješni. Istovremeno, potrebna nam je politička i moralna podrška, jer ovo nije laka bitka“, rekla je između ostalog Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri