Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je prioritet Vlade borba protiv kriminalnih grupa i vladavina prava, prenosi Koha.

On je upozorio da korupcija otvara put kršenju ljudskih prava i podstiče organizovani kriminal.

„Ove godine treba pohvaliti Policiju Kosova koja je izvela 437 operacija, 746 racija i u posljednjih 7 mjeseci otkrivena je 31 kriminalna grupa. Popunili smo pravne praznine, uklonili smo prepreke, protivzakonita imovina će biti konfiskovana“, rekao je Kurti na prvom sastanku Nacionalnog koordinacionog komiteta Partnerstva za otvorenu upravu.

Premijer je istakao da poslijeratno Kosovo nije do sada imalo institucionalnu stabilnost kao što je ima ove godine.

„Građani mnogo više vjeruju institucijama, a to povjerenje se pretvara u poštovanje jer podržavaju rad institucija. Nesumnjivo je da je imamo i pozitivne ekonomske efekte. Demokratski izborni proces, demokratski rezultat, institucionalna stabilnost”, dodao je Kurti.

"Prema mišljenju UNDP-a, zadovoljstvo građana radom institucija povećano je za 37,8 odsto, odnosno utrostručeno u odnosu na ranije. Potrudićemo se da svi građani imaju glas u donošenju odluka i da budu saslušani. Samo na taj način možemo povratiti povjerenje između nas koji vladamo i ljudi koje predstavljamo. Naš cilj je da izađemo u susret njihovim potrebama, poštujemo njihova prava i usmjeravamo državu ka razvoju, demokratiji i dobrobiti za sve”, poručio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore