Poslanik LDK

Poslanik LDK Avdullah Hoti smatra da bi Kosovo trebalo da ima usklađenu spoljnu, ako i politiku prema regionu, sa politikom State Departmenta.

Hoti je na Facebooku ocjenio da je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar jasno stavio do znanja politiku Bidenove administracije, a to su EU integracije u predvidljivom roku za sve zemlje regiona i očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta država.

Po njegovom mišljenju, Escobar zahtjeva nastavak dijaloga između Kosova i Srbije, početak pristupnih pregovora za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, očuvanje suvereniteta i demokratije u Crnoj Gori, pravnu i ekonomsku reformu u Bosni i Hercegovini.

"Jasnije od toga se ne može učiniti. Ovakva politika Bidenove administracije prema Zapadnom Balkanu potvrđuje dosljednost američke spoljne politike. Što se tiče politike prema regionu i spoljne politike uopšte, Kosovo bi trebalo da bude u potpunosti koordinisano sa administracijom SAD, kao što je to činilo u prvim godinama uspostavljanja države Kosovo od strane predsjednika Rugove i njegovih saradnika, do posljednje vlade kada je Vašingtonski sporazum je potpisan u Bijeloj kući. Kosovo je blagosloveno svojim prijateljstvom sa američkim narodom", poručio je Hoti.

Izvor: Kosovo Online