Sergej Lavrov Priština

Rusija na Kosovu ima svoju kancelariju za vezu već 16 godina, u kojoj radi oko desetak diplomata. Nedavno je zvanična Priština dvojicu diplomata iz ove kancelarije proglasila nepoželjnim i opasnim po nacionalnu bezbjednost, te su morali da napuste Kosovo.

U javnosti se malo zna kakve aktivnosti na Kosovu sprovodi ruska kancelarija pa se postavlja pitanje koja je tačno njena uloga, imajući u vidu da je zvanična Moskva oštri protivnik kosovske nezavisnosti a, zajedno sa Srbijom, radi i na spriječavanju učlanjenja Kosova u međunarodnim organizacijama.
 

Kada je otvorena ruska kancelarija za vezu u Prištini?

Rusija na Kosovu svoje diplomate ima od 2005. godine, kada je u Prištini otvorena Kancelarija za vezu. Otvaranju je prisustvovao i tadašnji ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Kosovo je nezavisnost proglasilo 2008. godine, pa je u to vrijeme funkcionisala privremena administracija Ujedinjenih nacija (UNMIK), na čijem je čelu bio Soren Jessen Petersen. On je, zajedno sa tadašnjim premijerom Kosova Bajramom Kosumijem, prisustvovao ceremoniji otvaranja ruske kancelarije u Prištini.

Koliko je javnosti poznato, Kosumi je jedini kosovski zvaničnik koji je posjetio rusku kancelariju za vezu u Prištini.

Aktivnosti ruske kancelarije na Kosovu u posljednjih šesnaest godina su nepoznate javnosti a na internetu je dostupno svega par fotografija sa sastanaka sa zvaničnicima međunarodnih misija kao što je Eulex (Misija EU za vladavinu prava) i UNMIK.

U žižu javnosti kancelarija Rusije u Prištini ponovo dolazi nakon što je 22. oktobra predsjednica Kosova Vjosa Osmani dvojicu ruskih diplomata proglasila nepoželjnim.

Kako je saopćeno, dvije osobe iz ruske kancelarije u Prištini su protjerane sa Kosova jer su „narušile nacionalnu bezbjednost i ustavni poredak“.

Radio Slobodna Evropa(RSE) je tim povodom kontaktirao rusku kancelariju u Prštini ali su oni naveli da će na pitanja odgovoriti putem elektronske pošte, što ipak nisu učinili, odnosno nikakav odgovor nije stigao.
 

Kako funkcioniše ruska kancelarija?

Ruska kancelarija na Kosovu funkcioniše u okviru misije UNMIK i na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Zaposleni u ovoj kancelariji ne podliježu nikakvom viznom režimu i imaju pravo da uđu i borave na Kosovu. Oni dobijaju posebna dokumenta od UN-a pa mogu da uđu i izađu sa teritorije Kosova kada god požele.

Također, zaposleni u ruskoj kancelariji imaju puni imunitet, te ne podliježu lokalnom krivičnom zakonu.

Osim zaposlenih, imunitet ima i sama kancelarija, što znači da prostorije u kojima se nalazi i njihova imovina ne mogu biti istraženi u okviru neke akcije po nalogu kosovskih institucija, niti kosovske institucije imaju prava da se mešaju u njihov rad putem izvršnih, administrativnih, sudskih ili zakonodavnih radnji.

RSE je o funkcionisanju ruske kancelarije u Prištini poslao i upit Ministarstvu spoljnih poslova Kosova, međutim do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Iz ovog Ministarstva nisu odgovorili ni na pitanja da li ministarstvo ima neki kontakt sa tom kancelarijom, te da li su aktivnosti ruskih diplomata dozvoljene zakonima Kosova.
 

UN izbjegava da komentariše rad ruske kancelarije na Kosovu

Ni misija Ujedinjenih nacija (UN) na Kosovu – UNMIK, nije željela komentariše funkcionisanje ruske kancelarije na Kosovu, odnosno njene aktivnosti.

UNMIK je RSE oko ovog pitanja uputio na kancelariju za medije generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Međutim, portparol te kancelarije je samo kratko rekao da znaju da su sa Kosova protjerane ruske diplomate, te da su u kontaktu sa svim stranama.

Kada je riječ o akreditovanju ruskih diplomata na Kosovu, navode da je to pitanje regulisano Uredbom UNMIK-a o otvaranju i radu ruske kancelarije za vezu u Prištini.

Ljuljzim (Lulzim) Peci, bivši kosovski diplomata, a sada direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politike (KIPRED), navodi da je ruska kancelarija jedna od brojnijih diplomatskih misija na Kosovu.

Peci, koji je istraživao uticaj Rusije na Kosovu, navodi da ova zemlja ima najveći uticaj na srpsko stanovništvo, koje živi na Kosovu.

„Unutar Kosova, Rusija ima ogroman uticaj na srpsko stanovništvo, posebno na sjeveru, koje Vladimira Putina (predsjednik Rusije) vidi kao nekog spasioca, a nije bilo slučajno ni što je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko tokom krize (na sjeveru) u septembru, bio na granici sa Kosovom kako bi obišao vojsku Srbije“, kaže Peci.
 

Uticaj Rusije na kosovske Srbe

Pecijeve tvrdnje da Rusija najveći uticaj ima u srpskim sredinama na Kosovu, mogu se vidjeti i izveštajima drugih nevladinih organizacija.

U jednom istraživanju iz 2020. godine, koje je uradio Kosovski centar za bezbjednosne studije pod nazivom „Ruski uticaj na Kosovu u sijenci mita i stvarnosti“, uglavnom govori o uticaju ruskih diplomata na srpske političke stranke kao i na srpsko stanovništvo koje živi na Kosovu.

U istom izvještaju se navodi i da diplomate iz ruske kancelarije prisustvuju sastancima koje održavaju kosovski Srbi.

Takođe se navodi da Rusija vrši uticaj na kosovske Srbe kroz Beograd.

Sa druge strane, izvršna direktorka Nove društvene inicijative iz Severne Mitrovice, Jovana Radosavljević, smatra da ruski uticaj u opštinama na severu Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, nije tako veliki kako se prikazuje.

"Nema direktnog uticaja. Ne mogu da tvrdim da uopšte ne postoji, ali se ne u toj mjeri kako je prikazano“, smatra Radosavljević.

Dodaje da se ruska kancelarija na Kosovu ni svojim aktivnostima ne miješa u funkcionisanje kosovskih Srba.

"Oni nemaju isti pristup u pogledu finansiranja civilnog društva, na primjer. Možda su zainteresovani da podrže neku rekonstrukciju ili nešto slično, ali meni nije poznat takav uticaj ili aktivnosti u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu“, kaže Radosavljević.

Jovana Radosavljević i Ljuljzim Peci zaključuju da uticaj Rusije na kosovske Srbe zavisi od uticaja Rusije na Srbiju.

Rusija je jedan od glavnih protivnika kosovske nezavisnosti, koja je proglašena 2008. godine.

Takođe, ova zemlja, zajedno sa Srbijom, aktivno radi na sprečavanju učlanjenja Kosova u međunarodnim organizacijama.

Iako Kosovo i Rusija nisu prijateljske zemlje, predsednik Rusije Vladimir Putim se 2018. godine sastao sa tadašnjim predsednikom Kosova Hašimom Tačijem (Hashim Thachi) na jednom događaju u Parizu.

Javnost je bila iznenađena kada su objavljene fotografije sa tog sastanka.

Putin i Thaçi su tada razgovarali o dijalogu Kosova i Srbije, koji se od 2011. Godine vodi u Briselu posredstvom Evropske unije.

Tada je saopšteno da je Rusija spremna da podrži svaki konačni sporazum, koji dogovore dvije strane.