Istraživač u KDI

Istraživač u Kosovskom demokratskom institutu (KDI) Eugen Cakolli smatra da Centralna izborna komisija Kosova ne treba i nema pravo da objavljuje konačne rezultate u opštinama u kojima nije istekao zakonski rok za žalbu Vrhovnom sudu, prenosi Koha.

Cakolli je istakao da je, prema odluci Izbornog panela za žalbe i predstavke (IPŽP), ovaj rok 24 sata.

"Bez prejudiciranja da li će biti žalbe ili kakav bi mogao da bude njen epilog, odluka o proglašenju rezultata za predsjednika opštine Elez Han, bez isteka roka za žalbu od 24 časa, osim što je presedan, krši princip pravne sigurnosti kandidata", rekao je Cakolli.

Kandidat Demokratske partije Kosova Mehmet Ballashi pobjedio je u prvom krugu u opštini Elez Han. Prvobitna odluka Izbornog panela je bila da se u ovoj opštini ponovo ide na glasanje, ali je to poništeno i vraćeno je na odlučivanje Vrhovnom sudu.

Izborni panel je potvrdio rezultat postignut na izborima, ali stranke ponovo imaju priliku da se žale Vrhovnom sudu. Očekuje se da će Vrhovni danas odlučivati o ovom pitanju.

Zbog situacije sa opštinom Elez Han, kritike Centralnoj izbornoj komisiji su uputili i predstavnici vladajućeg Samoopredjeljenja.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore