U drugi krug ide 21 opština

Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate prvog kruga lokalnih izbora koji su održani 17. oktobra.

Konačni rezultati potvrdili su preliminarne – da je u prvom krugu izabrano 17 gradonačelnika, a dok će se, usljed toga što nijedan kandidat nije uspio da dobije podršku veću od 50 odsto, 21 opština ići u drugi krug izbora koji je zakazan za 14. novembar.

Među opštinama koje idu u drugi krug je i jedna sa većinski srpskim stanovništvom – Klokot, koja je ujedno jedina opština sa srpskom većinom u kojoj Srpska lista nije uspela da u prvom krugu obezbedi više od 50 odsto podrške birača.

Osim Klokota, u drugi krug ići će i Đakovica, Glogovac, Gnjilane, Dragaš, Istok, Kačanik, Klina, Kosovo Polje, Kamenica, Obilić, Orahovac, Podujevo, Priština, Prizren, Štimlje, Vitina, Vučitrn, Mališevo, Junik i Mamuša.

CIK je prethodno saopštio da će se predizborna kampanja za drugi krug glasanja odvijati u periodu od 8. do 12. novembra.

Nakon završetka izbora Centralna izborna komisija odlučila je u dva navrata da vrši ponovno brojanje glasova – prvi put na ukupno 23 biračka mjesta – 8 za gradonačelnike i još 15 za opštinske izbore, a drugi put prije četiri  dana – na ukupno 43 biračka mjesta, tj. 8 za gradonačelnike i 35 za opštinske izbore.

Ponovnog glasanja u prvom krugu nije bilo, iako su zahtjevi političkih stranaka za ovakve akcije upućeni.

Kako danas prenosi Koha, rezultati sa ponovnog brojanja pokazali su samo nekoliko manjih tehničkih ili ljudskih grešaka.

Odluka o objavljivanju konačnih rezultata uslijedila je nako što su Izborni panel za žalbe i predstavke, kao i Vrhovni sud Kosova, odlučili po svim žalbama prethodno iznetim.

CIK je ujedno obavjestio političke subjekte i kandidate da će u roku od 24 sata moći da podnesu svoje žalbe IPŽP-u.