Povećanje izvoza i...

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je kako privreda Kosova nikada nije imala tako velik rast kao u sedam mjeseci od kada je formirana nova vlada, ističući da je došlo do povećanja izvoza i ekonomskih aktivnosti.

„Privreda nikada do sada nije imala veći rast, jer je izvoz povećan više od 60 odsto, ekonomska aktivnost više od 30 odsto, a prihodi budžeta za 34 procenta. Pandemija nam dokazuje da proizvodnja ima i ključnu ulogu u smislu održivog otvaranja radnih mjesta“, rekao je Kurti.

Ministar finansija Kosova Hekuran Murati naveo je da su nove mjere za subvencionisanje investicionih kredita i za podršku izvozu, koje od danas primjenjuje Vlada Kosova, paketi koji imaju za cilj podršku lokalnim proizvođačima.

„Svrha ovih mjera je stvaranje lokomotive za funkcionisanje privrede. Biće subvencionisani krediti za sva preduzeća koja žele da rastu. Kada povećamo proizvodne kapacitete, podržaćemo naše proizvođače i u drugim oblastima, pa će biti grantova i do 20.000 eura za neophodnu obuku u cilju školovanja kvalitetnih kadrova“, rekao je Murati.

Nove mjere su dio programa podrške privredi u prevazilaženju problema koje je stvorila pandemija koronavirusa.