Napredak u ovim oblastima

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore organizovalo je jučer sedmi sastanak Radne grupe predstavnika Kosovskih institucija i Savjeta Evrope, na kom je razgovarano o realizaciji projekata koje podržava SE, kao i o planovima i projektima koji se očekuju u narednom periodu u oblasti vladavine prava, demokratije i ljudskih prava, prenosi Kosovo press.

Šef kabineta zamjenika premijera i ministra spoljnih poslova i dijaspore Shar Jakupi je istakao napredak Kosova u ovim oblastima i zahvalio je Savjetu Evrope na kontinuiranoj podršci u kroz konkretne projekte koji pomažu Kosovu da dostigne evropske standarde.

„Kosovo napreduje na svom putu ka EU integracijama. Doprinos Savjeta Evrope olakšava Kosovu to putovanje kroz mehanizme, pomažući mu da postigne evropske standarde u pogledu ljudskih prava, vladavine prava i demokratije“, rekao je Jakupi.

Istakao je da je cilj Vlade i institucija postizanje evropskih standarda u pravosuđu, obrazovanju, ljudskim pravima, vladavini prava, koji garantuju poštovanje osnovnih prava građana Kosova, bez obzira na etničku pripadnost, pol, vjeru ili seksualnu orijentaciju.

„Kosovo je mlada zemlja, ali željna i spremna da uči i brzo napreduje. Želim da zahvalim Savjetu Evrope na kontinuiranom doprinosu i saradnji u projektima i aktivnostima koje nam pomažu da povećamo naše institucionalne kapacitete dok ne postanemo punopravni član Savjeta Evrope“, rekao je Jakupi.

O realizaciji projekata, saradnji i planiranju za naredni period govorila je i direktorka Direkcije za programe pri Savjetu Evrope Verena Tayllor. Predstavnici Savjeta Evrope izrazili su spremnost da podrže institucije Kosova u najvažnijim oblastima, ističući potrebu da se obavežu na ispunjavanje zahtjevanih standarda projekata koji imaju za cilj unapređenje vladavine prava, ljudskih prava i demokratije.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press