Specijalni sud

Novinar Halil Berisha je, u nastavku svjedočenja u Specijalizovanim vijećima Kosova u vezi sa objavljivanjem dosijea za koje se sumnja da su procurili iz te institucije, rekao da je njihovo objavljivanje bilo u interesu javnosti, prenosi Klan Kosova.

Berisha svjedoči u slučaju bivših vođa OVK Hysnija Gucatija i Nasima Haradinaja, koji su optuženi, jer su prošle godine od 7. i 25. septembra objavili povjerljive dokumente na konferencijama za novinare, otkrivajući identitete pojedinih svjedoka, vređajući ih i pozivajući javnost na Kosovu na odmazdu.

Povodom objavljivanja nekih od dokumenata koje posjeduje medij u kome je Berisha radio, Gazeta infokus, on je istakao da je to u interesu javnosti, jer su u njima imena srpskih zvaničnika.

"To je bilo u javnom interesu, jer su ti ljudi visoki funkcioneri Srbije i građani ih poznaju po njihovoj delatnosti”, rekao je Berisha.

Berisha je ispričao da je imao šest godina tokom rata, da su on i njegova porodica bili primorani da napuste svoj dom i odu u Albaniju.

"To je za nas osjetljiva tema, o njoj se razgovara svaki dan. Iz tog razloga, kao redakcija, smatrali smo da je u javnom interesu da izvještavamo o ovom pitanju", rekao je Berisha.

Haradinaj i Gucati su 25. septembra uhapšeni i sprovedeni u Hag, a na početku suđenja su se izjasnili da nisu krivi.

Optužnica ih tereti za ometanje rada tužilaštva, odmazdu prema svjedocima i njihovo zastrašivanje i povredu tajnosti postupaka.

Optuženi su za četiri krivična djela - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svjedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova