Bivši premijer Kosova

Bivši premijer i bivši predsjednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je, povodom oštrih optužbi Vjose Osmani na njegov račun u vezi sa sporazumom o Zajednici srpskih opština, naveo da su interpretacije predsjednice “za ulicu”, jer nisu primjerene funkciji koju obavlja, prenosi Ekonomija onlajn.

Povodom optužbi Vjose Osmani da su bivši premijer Mustafa i drugi akteri tog vremena koji su potpisali Sporazum o ZSO "ugrozili odnose sa međunarodnim prijateljima", Mustafa kaže da se "državni poslovi" ne rade na način kako ih Osmani tumači.

Mustafa je naveo da se "sporazumom koji je svojevremeno potpisao priznaje Ustavni sud Kosova kao glavni arbitar za pitanje ZSO".

"Dokument koji sam potpisao 2015. godine i tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić priznaje kao glavnog arbitra Ustavni sud Kosova za pitanja ZSO. Ova uloga nije priznata prvim sporazumom ratifikovanim u Skupštini", rekao je Mustafa.

Naveo je da su optužbe Vjose Osmani “ulična interpretacija” koja nije primjerena “pojedincu koji je slučajno predsjednik“.

Mustafa je pozvao predsjednicu da testira da li bi Srbija ponovo potpisala dokument kojim se priznaje uloga Ustavnog suda.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online